SSC CPO SI ASI - 21st June 2015 - General Intelligence and Reasoning Questions and Answers

SSC CPO SI ASI - 21st June 2015 : General Intelligence and Reasoning

Here we are staring SSC CPO Answer Key for SI in Delhi Police 2015 Exam CAPFs and Assistant SI in CISF and IO in NCB 2015. These questions are asked in CPO SI Morning Shift Exam on 21st June 2015. SSC is going to release official Answer Key for this exam in few days but we have created unofficial answer key for our readers.
Download SSC Answer key for SI ASI CPO CISF CAPF Exam, SSC SI ASI answer key 2015Download SSC CPO exam solution for paper 1 all test forms - SSC SI ASI Question paper.

Directions: In Question nos. 1 to 5 Select the related word/letters / number from the given alternatives
1. 9 : 24 :: ? : 6
[A] 3
[B] 2
[C] 1
[D] 5

Answer: A. 3

2. hive : bee :: eyrie : ?
[A] Pigeon
[B] Sparrow
[C] Parrot
[D] Eagle

Answer: D. Eagle

Explanation:

Examples:
Dog-Kennel
Bee-Hive
Eagle-Eyrie
Lion-Den
Eskimo-Igloo
Knight-Mansion
Nun-Convent
Bird-Nest
Hare-Burrow
3. DHLPTX : BFJNRV :: CGKOSW : ?
[A] AIOMUQ
[B] UMQEIA
[C] IJKLMN
[D] AEIMQU

Answer: D. AEIMQU

Explanation:

DHLPTX : BFJNRV :: CGKOSW : ? - SSC CPO Answer Key
4. DCBA : WXYZ :: IJKL : ?
[A] SRQP
[B] QPON
[C] PONM
[D] RQPO

Answer: D. RQPO

5. STAR : RATS :: WARD : ?
[A] MICE
[B] SHINE
[C] FAME
[D] DRAW

Answer: D. DRAW

Directions: In Question nos. 6 to 11 find the odd number/letters/number pair from the given alternatives
6. Find the odd number/letters/number pair in below options
[A] mmm qqq ttt
[B] ccc ggg kkk
[C] kkk ooo sss
[D] bbb fff jjj

Answer: A. mmm qqq ttt

Explanation:

In the end, in place "ttt" there should be "uuu". The scheme of skipping letters ccc(def)ggg(hij)kkk.
7. Find the odd number/letters/number pair from the given alternatives
[A] Marigold
[B] Lotus
[C] Tulip
[D] Rose

Answer: B. Lotus

Explanation:

Here, all except Lotus are flowers, which grow on land while lotus is a water flower.
8. Find the odd number/letters/number pair from the given alternatives
[A] TEAP
[B] QIEM
[C] HIUL
[D] ZOIV

Answer: A. TEAP

9. find the odd number/letters/number pair from the given alternatives
[A] Brass
[B] Tin
[C] Bronze
[D] Steel

Answer: C. Bronze

Explanation:

Bronze is an alloy. All the rest are elements in the periodic table.

Cu = copper
Fe = iron
Sn = tin
Pb = lead

Bronze is generally a mixture of copper and tin, however it can also include other elements such as phosphorus, manganese, aluminum, or silicon.
10. Find the odd number/letters/number pair from the given alternatives
[A] ( 47,49 )
[B] ( 5,7 )
[C] ( 29,31 )
[D] ( 11,13 )

Answer: A. ( 47,49 )

Are these questions helpful for you?


Comments: (Your feedback is valuable to us)

Sumit Chauhan 3 weeks ago Reply

City rank kya likhna hai


Sumit Chauhan 3 weeks ago Reply

Himachal pradesh