SSC GD Constable 2015 Question Paper - Morning Shift - General Intelligence and Reasoning Questions and Answers

SSC GD Constable 2015 Question Paper - Morning Shift : General Intelligence and Reasoning

In question nos. 1 to 3, find the odd word/letters/number from the given alternatives.
1. Find the odd letters ?
[A] JG
[B] RN
[C] NJ
[D] UQ

Answer: A. JG

Explanation:

J - 3 = G
R - 4 = N
N - 4 = J
U - 4 = Q

Odd letter is JG because the difference between the letters is 3 but rest of the word's difference is 4.
2. Find the odd number.
[A] 22
[B] 12
[C] 15
[D] 18

Answer: A. 22

Explanation:

All alternatives except 22 are divisible of 3.Hence, the odd number is 22.
3. Find the odd word
[A] Speed post
[B] SMS
[C] Letter
[D] Money Order

Answer: B. SMS

Explanation:

SMS is an electronic service but rest are delivered by a postman which is a person. Then, the odd is SMS.
4. Observing the trend find the missing number.

5  4  3
6  7  8
4  2  ?
34 30 30
[A] 5
[B] 3
[C] 6
[D] 10

Answer: C. 6

Explanation:

6 x 5 + 4 = 30 + 4 = 34
4 x 7 + 2 = 28 + 2 = 30

Same as,

3 x 8 + ? = 30
24 + ? = 30
 ? = 6

Hence, the answer is 6
In question nos. 5 to 8, select the related word/letters/number from the given alternatives.
5. DIMO : DMIO :: JUVR : ?
[A] JUVR
[B] JVRU
[C] JVUR
[D] JRVU

Answer: C. JVUR

Explanation:

DIMO : DMIO :: JUVR : ?

Answer is JVUR.
As in DIMO : DMIO, the middle two letters are reversed. So following the same pattern, JUVR : JVUR
6. FRENCH : FRANCE :: DUTCH : ?
[A] HOLLAND
[B] FIJI
[C] NORWAY
[D] SWEDAN

Answer: A. HOLLAND

7. 4 : 19 :: 7 : ?
[A] 52
[B] 28
[C] 49
[D] 68

Answer: A. 52

8. BOOK : LIBERARY :: TREE : ?
[A] FRUIT
[B] FURNITURE
[C] SHADE
[D] FOREST

Answer: D. FOREST

Explanation:

As BOOKS are found in LIBRARY, similarly TREES are found in the FORESTS.
9. If STOVE is coded as EVOTS and CANDLE is coded as ELDNAC then REPORT is coded as ?
[A] PORTRE
[B] SFQPSU
[C] QDONQS
[D] TROPER

Answer: D. TROPER

Explanation:

STOVE -> EVOTS
CANDLE -> ELDNAC
REPORT -> TROPER

All the three follows the same pattern. Pattern is : letters are reversed from first to last
10. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of matrix I are numbered from 0 to 4 and that  of matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented by 00, 12 etc and 'P' can be represented by 56, 68 etc. Similarly you have to identify the set for the word "FIRE".













































































































    Matrix I     Matrix II
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
0 D E F I N 5 O P R
S T
1 I N D E F 6 S T O P R
2 E F I N D 7 P R S T O
3 N D E F I 8 T O
P R S
4 F I N D E 9 R S T O P
[A] 33, 34, 76, 22
[B] 21, 22, 88, 33
[C] 02, 03, 57, 01
[D] 14, 10, 69, 14

Answer: C. 02, 03, 57, 01

Explanation:

F can be represented by -> 02, 14, 21, 33, 40
I can be represented by -> 03, 11, 22, 34, 41
R can be represented by -> 57, 69, 76, 88, 95
E can be represented by -> 01, 13, 20, 32, 44

Among the given alternatives the best given answer that represents FIRE -> 02, 03, 57, 01

Are these questions helpful for you?



Comments: (Your feedback is valuable to us)

Stephan 10 months ago Reply

authentic nnhl jerseys china authentic cheap nfl jerseys