Indian Constitution - General Knowledge Questions and Answers

General Knowledge : Indian Constitution

Here we provide the Indian Constitution Quiz that hepls the reader to understand our constitution in better way. If you find these questions usefull please like it and comment over it. Indian Constitution Questions and Answers in General Knowledge Section.
1. ICGS Arnvesh has been commissioned by the Indian Coast Guard in which state?
[A] Tamil Nadu
[B] Kerala
[C] West Bengal
[D] Andhra Pradesh

Answer: D. Andhra Pradesh

Explanation:

ICGS Arnvesh, a fast patrol vessel (FPV) of the Indian Coast Guard, has been commissioned at Visakhapatnam, Andhra Pradesh. Chiefly, the ship will focus on surveillance at sea, coastal patrol, anti-smuggling and anti-piracy operations. It is equipped with the most-advanced navigational and communication sensors and equipment, including night vision capabilities and is fitted with 40/60 Bofors gun onboard as main armament. It is built by the Cochin Shipyard Ltd.
2. The party "Forward Block" was formed by-------
[A] Bhagat singh
[B] S.Patel
[C] M.Gandhi
[D] S.C.Bose

Answer: D. S.C.Bose

3.

Who declares the financial emergency ?


[A] President
[B] Prime Minister
[C] Finance Minister
[D] None of the above

Answer: A. President

4. Who of the following acted as the Constitutional Advisor to the Constituent Assembly?


[A] VP Menon
[B] Dr Rajendra Prasad
[C] BN Rau
[D] Dr Sachhidanand Sinha

Answer: C. BN Rau

5. The idea of a Contituent Assembly to fram a Constitution of India was first mooted by?
[A] M N Roy in 1927
[B] the Indian National Congress in 1936
[C] the Muslim League in 1942
[D] the All Parties Conference in 1946

Answer: A. M N Roy in 1927

6. Correct statement
[A] The Pitts India Act created Board of Control to manage political affairs.
[B] The Pitts India Act created the Court of Directors to manage the commercial affairs.
[C] Both correct

Answer: A. The Pitts India Act created Board of Control to manage political affairs.

7. Who among the following was the Chairman of the Union Constitution Committee of the Constituent Assembly?

[A] B R Ambedkar
[B] J B Kripalani
[C] Jawaharlal Nehru
[D] Alladi Krishnaswami Ayyar

Answer: C. Jawaharlal Nehru

8. Under the PIN Code System, the number of postal zones in India are?
[A] 7
[B] 8
[C] 6
[D] 9

Answer: D. 9

9. Which one of the following on the Consolidated Fund of India?
[A] Salary and allowances of the Speaker of the Lok Sabha.
[B] Salary and allowances of the Vice President of India.
[C] Salary and allowances of the President of India.
[D] Salary and allowances of the Justices of the Supreme Court of India.

Answer: B. Salary and allowances of the Vice President of India.

10. How many times has Financial Emergency been declared in India so far?
[A] 5 times
[B] 4 times
[C] Once
[D] Never

Answer: D. Never

Are these questions helpful for you?



Comments: (Your feedback is valuable to us)

Syed saqlain husain 2 weeks ago Reply

I would like to thank you from myself for providing us this type knowledge it will be helpful for us to any opportunities which we will have


Vijaykumar 2 weeks ago Reply

Please request sir my house cash problem sir


Ram Pratap Singh 4 weeks ago Reply

NYC


bishwa 4 months ago Reply

Nyc


Queenx 5 months ago Reply

Very useful thanks


sabita 6 months ago Reply

Related to constitution i appreciate it


skm 9 months ago Reply

good


siddhartha 9 months ago Reply

answer for question 20 Irish constitution


Ashish Kumar 10 months ago Reply

very informative


S.Surya Teja 10 months ago Reply

Very useful points.


NK SUBARNO 10 months ago Reply

Yes i liked it, it is very informative


Dips dwivedi 10 months ago Reply

amazing


DHRUBA CHAR5AN DUTTA 10 months ago Reply

Outstanding


prabhakar 10 months ago Reply

in 1991 me


SHAHU DESHMUKH 10 months ago Reply

nice


Somya 10 months ago Reply

It was hard but nice


sandeep kumar 10 months ago Reply

goood questions thanks


Atharva Tagalpallewar 10 months ago Reply

Very good quiz


Kelvin shroff 10 months ago Reply

Unbelievably good to gooooooooooooooooooooooooooood


Toby 10 months ago Reply

useless