Appointments and Resignations Current Affairs 2017 Questions and Answers PDF

Daily GK Current Affairs : Appointments and Resignations

Appointments and Resignations Current Affairs 2017 Questions and Answers

1. Who on August 18, 2017 was appointed as MD and CEO of Infosys?
[A] V. Narasi Reddy
[B] Subrata Kumar Mishra
[C] Bhuvanendra Takoor
[D] Pravin Rao
[E] None of the above

Answer: D. Pravin Rao

Explanation:

U B Pravin Rao has been appointed as the interim MD and CEO of Infosys after Vishal Sikka resigned from the posts. He resigned after being at the helm for a little more than three years, a tenure which had started to show glimpses of revival at India's second largest software services company but got increasingly messy since last year due to slower revenue growth and a tussle with the founders. On 12 June 2014, Infosys named Sikka as its Chief Executive Officer and Managing Director. Sikka took over from then-CEO S.D. Shibulal, one of Infosys' founders, on 1 August.
2. Who on August 17, 2017 was appointed as President and Managing Director of General Motors India?
[A] Kaher Kazem
[B] Rabi Narayan Bastia
[C] Prem Chand Pandey
[D] Sanjiv Gupta
[E] Rono Dutta

Answer: D. Sanjiv Gupta

Explanation:

General Motors India announced the appointment of Sanjiv Gupta as the new President and Managing Director of the company. The current President and Managing Director Kaher Kazem will hand over the reins of the company to Gupta, who is Chief Financial Officer, effective September 1. Kazem has been appointed as the President and CEO of GM Korea.
3. Mamta Suri on August 16, 2017 was appointed as Executive Director of ______.
[A] RBI
[B] IBBI
[C] IRDAI
[D] SEBI
[E] FMC

Answer: B. IBBI

Explanation:

Mamta Suri took charge as Executive Director, Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI). Before joining IBBI, Dr Suri was serving as Chief General Manager, Insurance Regulatory Development Authority of India.
4. L.C. Goyal has received extension to remain as the Chairman and Managing Director of  _____ for one year.
[A] IRCTC
[B] IREDA
[C] IRE
[D] ITPO
[E] IRCON

Answer: D. ITPO

Explanation:

The tenure of L C Goyal as Chairman and Managing Director of India Trade Promotion Organisation (ITPO) has been extended by one year.The Appointments Committee of the Cabinet has approved the extension for a period of one year, beyond September 1, 2017, according to an order issued by the Department of Personnel and Training (DoPT). Set up in 1977, ITPO is the nodal trade promotion agency of the government and functions under the supervision of the commerce ministry. 
5. Who has been appointed as MD and CEO of IFCI Ltd on August 14, 2017?
[A] Shashank Sharma
[B] Raja Reddy
[C] Pooran Chand Joshi
[D] Jatindra Nath Duwara
[E] Emandi Sankara Rao

Answer: E. Emandi Sankara Rao

Explanation:

IFCI Ltdis set to have a new Managing Director & CEO in E Sankara Rao, who is currently Chief General Manager at India Infrastructure Finance Company Ltd (IIFCL). A formal order from DFS is expected soon. Rao’s appointment will be valid for three years. Rao is also currently a director and chief executive officer at IIFCL Asset Management Company Ltd.
6. Who on August 14, 2017 was appointed as chief financial officer (CFO) of Tata Motors?
14 अगस्त 2017 को किसे टाटा मोटर्स के मुख्य वित्तीय अधिकारी (CFO) के रूप में नियुक्त किया गया था?
[A] C. R.  Ramakrishnan
[B] P. B.  Balaji
[C] Haroon Khan Sherwani
[D] Ampasayya Naveen
[E] None of the above

Answer: B. P. B.  Balaji

Explanation:

Tata Motors, India biggest automobile company has appointed PB Balaji as its new group chief financial officer. He will take over the reins from CR Ramakrishnan.Balaji, who will take over this year has been working with HUL as its CFO since 2014. His appointment comes at a time when Tata Motors is battling market share loss in commercial vehicles & competitive pressures in passenger vehicles
7. Who on August 14, 2017 was appointed as chairman and managing director (CMD) of Hindustan Copper Ltd (HCL)?
14 अगस्त 2017 को किसे हिंदुस्तान कॉपर लिमिटेड (HCL) के अध्यक्ष और प्रबंध निदेशक (CMD) के रूप में नियुक्त किया गया?
[A] Emandi Sankara Rao
[B] Santosh Sharma
[C] Debasis Jana
[D] Shekhar Gurera
[E] Dayachand Mayna

Answer: B. Santosh Sharma

Explanation:

Santosh Sharma was appointed as chairman and managing director (CMD) of Hindustan Copper Ltd (HCL). He is currently director (operations) in the same company. The appointments committee of the cabinet (ACC) has approved his appointment to the post for a period of five years, an order issued by the department of personnel and training (DoPT) said.
8. Who on August 12, 2017 was appointed as the CEO of Rajya Sabha TV?
[A] Gurdeep Singh Sappal
[B] A. Surya Prakash
[C] Mohanlal Joshi
[D] Shashi Shekhar Vempati
[E] None of the above

Answer: D. Shashi Shekhar Vempati

Explanation:

Shashi Shekhar Vempati, chief executive officer (CEO) at public broadcaster Prasar Bharati has been appointed as the chief of Rajya Sabha TV. Vempati will replace Gurdeep Singh Sappal who has been serving as the CEO and editor-in-chief of Rajya Sabha TV since 2011. Sappal, also the officer on special duty to the vice-president of India, resigned earlier in July.
9. Name the actress who on August 12, 2017 was appointed as member of the Central Board of Film Certification (CBFC).
[A] Anushka Sharma
[B] Vidya Balan
[C] Deepika Padukone
[D] Priyanka Chopra
[E] Bhumi Pednekar

Answer: B. Vidya Balan

Explanation:

Vidya Balan was appointed as part of the reconstituted Central Board of Film Certification, to be now chaired by writer Prasoon Joshi. Vidya is joined by Gautami Tadimalla, Narendra Kohli, Naresh Chandra Lal, Neil Herbert Nongkynrih, Vivek Agnihotri, Waman Kendre, T.S. Nagabharana, Ramesh Patange, Vani Tripati Tikoo, Jeevitha Rajasekhar and Mihir Bhuta.
10. Name the Indian American who has been appointed as Chairman of the Federal Energy Regulatory Commission
[A] Joy Alappat
[B] Uday Singh Taunque
[C] Neil Chatterjee
[D] Jacob Angadiath
[E] None of the above

Answer: C. Neil Chatterjee

Explanation:

The White House has appointed Neil Chatterjee as chair of the Federal Energy Regulatory Commission. Chatterjee previously worked for the United States House Committee on Ways and Means, the National Rural Electric Cooperative Association, and House Republican Conference Chairwoman Deborah Pryce

Are these questions helpful for you?


Comments: (Your feedback is valuable to us)