November 29th, 2016 Current Affairs Questions and Answers

Daily Current Affairs : November 29th, 2016

Day Wise Current Affairs Quiz Questions and Answers on November 29th, 2016
1. The White House has warned President Trump against which country?
कौन से देश में
[A] Russia
रूस
[B] Cuba
क्यूबा
[C] Venezuela
वेनेजुएला
[D] Saudi Arabia
सऊदी अरब
[E] China
चीन

Answer: B. Cuba
क्यूबा

Explanation:

White House has warned Trump after he threatened to end the detente policy with Cuba. The warning said that reversing historic rapprochement would have "significant" diplomatic, economic and cultural costs. The policy is considered as one of the foreign policy legacies of outgoing President Barack Obama.
2. Which company has been asked by the Supreme Court to pay Rs. 11000 crore to SEBI?
ओके
[A] Wadia
वाडिया
[B] UB
यूबी
[C] Sun Group
सन ग्रुप
[D] Sahara
सहारा
[E] Lanco
लेंको

Answer: D. Sahara
सहारा

Explanation:

The Sahara Group on Monday presented in the Supreme Court a roadmap for repayment of an outstanding amount of over Rs 11,136 crore to SEBI. IT also proposed to clear its liability in 21 instalments in two-and-a-half years to ensure "absolute" release of its chief Subrata Roy. It proposed to repay Rs 2,700 crore by December next year in equal installments of Rs 300 crore.
3. Which financial regulatory agency has extended the withdrawal limit of cash from bank deposit accounts?
Ok
[A] SEBI
SEBI
[B] BBB
BBB
[C] FSDC
FSDC
[D] FMC
FMC
[E] RBI
RBI

Answer: E. RBI
RBI

Explanation:

Reserve Bank of India (RBI) has extended the withdrawal limit of cash from bank deposit accounts. RBI said that such a decision had been made as certain depositors are hesitating to deposit their money into bank accounts. RBI also revealed that banks across the country have received Rs 8.45 lakh crore in the period between November 10 and November 27.
4. Which financial services company has downgraded Flipkart's value by 38%?
ओके
[A] Goldman Sachs
गोल्डमैन
[B] Wells Fargo Securities
वेल्स फार्गो सिक्योरिटीज
[C] Morgan Stanley
मॉर्गन स्टैनले
[D] Barclays
बार्कलेज
[E] KBC Bank
KBC बैंक

Answer: C. Morgan Stanley
मॉर्गन स्टैनले

Explanation:

US-based mutual fund Morgan Stanley has marked down the value of its shares in Flipkart by 38%. This has dropped the valuation of the company to $5.58 billion. Flipkart's valuation has been weighed down not just by Morgan Stanley, but also by mutual fund investors Valic and Fidelity.
5. Which country's President has offered to resign from her post on November 29?
ओके
[A] Taiwan
ताइवान
[B] South Korea
दक्षिण कोरिया
[C] Burundi
बुरुंडी
[D] Peru
पेरू
[E] Azerbaijan
अज़रबैजान

Answer: B. South Korea
दक्षिण कोरिया

Explanation:

South Korean President Park Geun-hye said that she will resign her office once parliament develops a plan for a safe transfer of power. Ms. Park would be the first South Korean leader to resign since the country’s first president, Syngman Rhee. Her resignation comes amidst claims that she colluded with a friend who wielded government power from the shadows.
6. Who has filed an appeal with the National Green Tribunal(NGT) regarding Kudankulam Nuclear Power Project?
ओके
[A] P. S. Kumaraswamy Raja
पी. एस. कुमारस्वामी राजा
[B] V.R. Nedunchezhiyan
वी. आर. नेदुंचेज़गियां
[C]  V. Thirumalai Pillai
वी. थिरुमालाइ पिल्लई
[D]  G. Janakiram Chetty
जी. जानकीराम चेट्टी
[E] Poovulagin Nanbargal
पूवूलागिन नंबर्गल

Answer: E. Poovulagin Nanbargal
पूवूलागिन नंबर्गल

Explanation:

Poovulagin Nanbargal had filed an appeal with the NGT regarding Kudankulam Nuclear Power Project. On November 29 it turned down the appeal. The petition sought the cancellation of the Coastal Regulation Zone (CRZ) granted to Kudankulam Nuclear Power Project (KKNPP) 3-6 units. In 2012, clearance was granted to KKNPP units 3-6 to enable the NPCIL to proceed with the necessary work to start building the plants.
7. The Reserve Bank may cut rates in which month to support growth and tap favourable inflation outlook?
ओके
[A] January
जनवरी
[B] March
मार्च
[C] April
अप्रैल
[D] June
जून
[E] December
दिसंबर

Answer: E. December
दिसंबर

Explanation:

Reserve Bank may bring forward the rate cut to December to support growth and tap favourable inflation outlook, says a DBS report.  While global uncertainties and rupee volatility suggest first quarter of 2017 is a better time to ease rates according to the report.The Monetary Policy Committee last month cut benchmark interest rates by 0.25 per cent to 6.25 per cent. 
8. Who has been re-nominated by the HRD ministry as Chairman of the Auroville Foundation?
ओके
[A] Roger Anger
रॉजर एंगर
[B] Mihir Sarna
मिहिर सरना
[C] Vivek Gujrathi
विवेक गुजराती
[D] Karan Singh
करण सिंह
[E] None of the above
उपरोक्त में से कोई नहीं

Answer: D. Karan Singh
करण सिंह

Explanation:

Congress MP Karan Singh has been re-nominated by the HRD ministry as the chairman of the Auroville Foundation for a term of four years. He would function as the chairman of the Board in an honorary capacity.  Earlier in 2012, Singh had been nominated as chairman of the Auroville Foundation during the term of the previous UPA government.
9. Fitch Ratings lowered India's GDP growth forecast to ______% for this fiscal.
ओके
[A] 7.4
7.4
[B] 8.8
8.8
[C] 5.2
5.2
[D] 6.9
6.9
[E] 4.3
4.3

Answer: D. 6.9
6.9

Explanation:

Fitch Ratings lowered India's GDP growth forecast to 6.9% for this fiscal. It said economic activity will be hit in the October- December quarter. This is because of the cash crunch created by withdrawal and replacement of 500 and 1000 rupee notes. These accounted for 86 per cent of the value of currency in circulation. 
10. Which team beat Pakistan in the 2016 ACC Women's Asia Cup?
ओके
[A] Australia
ऑस्ट्रेलिया
[B] England
इंग्लैंड
[C] Sri Lanka
श्रीलंका
[D] New Zealand
न्यूजीलैंड
[E] India
भारत

Answer: E. India
भारत

Explanation:

Indian women's team beat Pakistan by 5 wickets on Tuesday in Bangkok.  India also consolidated their position at the top of the points table in the 2016 ACC Women's Asia Cup.  In reply to Pakistan's 97, India score 98 for 2 in 19.2 overs. India lagged behind right until the halfway mark but Raj and Harmanpreet came to rescue with the bat to secure a narrow win.