November 25th, 2016 Current Affairs Questions and Answers

Daily Current Affairs : November 25th, 2016

Day Wise Current Affairs Quiz Questions and Answers on November 25th, 2016
1.  India's Maternal Mortality Ratio (MMR) fell to ___% during the period from 1990 to 2013?
[A] 2.6
[B] 1.2
[C] 5.6
[D] 4.5
[E] 3.3

Answer: D. 4.5

Explanation:

The country has demonstrated reduction in key health indicators such as Infant Mortality Rate, Maternal Mortality Ratio (MMR), Under 5 Mortality Rate. Further, the annual average pace of decline in MMR (for the period 1990 to 2013) was much faster in India (4.5%) as compared to global rate (2.6%). Additionally, mortality due to various diseases has reduced too.
2. Which credit ratings agency has given favourable review to India's demonetisation programme?
[A] Crisil
[B] Moodys
[C] Equifax
[D] Innovis
[E] FIS

Answer: B. Moodys

Explanation:

Rating agencies, Moody’s Investor Service & Standard & Poor’s have given the thumbs-up to the government’s decision to demonetise high-value currency notes, but warned of short-term pain. Moody’s Investor Service said demonetisation would boost tax revenue and hasten fiscal consolidation in the longer run. The move will weigh on GDP growth for a few quarters, dampening government revenues.
3. In which state is the Wangala festival celebrated?
[A] Meghalaya
[B] Sikkim
[C] Tamil Nadu
[D] Manipur
[E] Odisha

Answer: A. Meghalaya

Explanation:

Wangala is a harvest festival celebrated by the Garo tribe, who lives in Meghalaya. The festival marks the end of a period of toil for farmers wanting a good output from their fields. Dressed in their traditional fineries, farmers of the tribe gathered together to dance in honour of Saljong, the spirit of the Sun and fertility.
4. India’s sugar production could decline by _____% due to poor rains in Maharasthra and Karnataka.
[A] 6
[B] 8
[C] 7
[D] 5
[E] 9

Answer: C. 7

Explanation:

India’s sugar production could decline by over 7% to 23.26 million tonnes next marketing year due to poor rains in Maharasthra and Karnataka. The sugar output is estimated to fall for the second straight year in 2016-17 marketing year because of drought in major growing states. India, the world’s second largest sugar producer after Brazil, is estimated to have fallen to 25.1 million tonnes.
5. 100 people were killed in a suicide bombing in ______.
[A] Pakistan
[B] Afghanistan
[C] Iraq
[D] Syria
[E] Jordan

Answer: C. Iraq

Explanation:

A suicide truck bomb killed about 100 people, most of them Iranian Shia pilgrims, at a petrol station in the city of Hilla 100 km south of Baghdad, Iraq. Islamic State, which considers all Shias to be apostates, claimed responsibility the attack in an online statement. The group is also fighting off a U.S.-backed offensive on its stronghold Mosul, in northern Iraq.
6. Name the scientist who is working on a new drug to cure allergies and asthma.
[A] Barry Marshall
[B] Barry Asher
[C] Barry Fitzgerald
[D] Barry Humphries
[E] Barry McKenzie

Answer: A. Barry Marshall

Explanation:

Barry Marshall, a microbiology professor from the University of Western Australia (UWA), who won the Nobel Prize in Physiology in 2005 for stomach ulcer research, is working on the new drug. Still in its initial stage, the the drug can be taken as tablets, capsules, liquids or powder. The medication, named Immbalance, aims to suppress an overactive immune system.
7. The world's oldest rock art is located in which Indian state?
[A] Bihar
[B] Odisha
[C] Telangana
[D] Madhya Pradesh
[E] Maharashtra

Answer: D. Madhya Pradesh

Explanation:

The petroglyph rock art at Daraki-Chattan near Bhanpura in Mandsaur district is the “world’s oldest rock art” and is almost 2 to 5 lakh years’ old. The successful expedition from November 2 to 23 was led by Rock Art Society of India Secretary General Proff Giriraj Kumar along with Australian scientist Robert G. Bednarik. Mr. Bednarik is the topmost rock art scientist in the world.
8. PETROTECH-2016, India’s flagship biennial hydrocarbons event will be held in which city?
[A] New Delhi
[B] Mumbai
[C] Chennai
[D] Bengaluru
[E] Jaipur

Answer: A. New Delhi

Explanation:

PETROTECH-2016 will be held in New Delhi under the aegis of the Ministry of Petroleum and Natural Gas during December 5 -7, 2016. It will be inaugurated by the Hon’ble Prime Minister. The Conference will also host a CEOs Conclave, an exclusive pre-event programme on women in the Hydrocarbon Industry, and a Yuva Urja Forum for students.
9. How many films were screened at the 47th International Film Festival of India (IFFI) for children with disabilities?
[A] 3
[B] 5
[C] 6
[D] 4
[E] 2

Answer: A. 3

Explanation:

Three films viz., Gandhi, Bhaag Milkha Bhaag and Dhanak were screened at the 47th International Film Festival of India (IFFI) for children with disabilities. This was done through audio-description under the Accessible India Campaign (Sugayama Bharat Abhiyan). This was done in collaboration with UNESCO and Saksham NGO. Saksham, a Delhi based NGO.
10. Who is the director of the film, 'Allama'?
[A] George Mathen
[B] Manoj Tyagi
[C] Neelam Mansingh Chowdhry
[D] T.S. Nagabharana
[E] Dharma Chandru

Answer: D. T.S. Nagabharana

Explanation:

​T.S. Nagabharana is the director of 'Allama'. The film is about the journey of a 12th century metaphysician. The film will compete for the International Council for Film, Television and Audio-visual Communication (ICFT) UNESCO Gandhi Medal at the 47th International Film Festival of India (IFFI) in Goa.