Operating System Questions And Answers - Computer Science MCQ

Exercise:

Computer Science : Operating System

Operating System is the main function-able part of our computer system. The operating system multiple choice questions and answers are discussed as below along with their explanations as necessary.

1. Round robin scheduling is essentially the preemptive version of ________ ?
[A] FIFO
[B] Shortest job first
[C] Shortest remaining
[D] Longest time first

Answer: A. FIFO

Explanation:

Round-robin (RR) is one of the simplest scheduling algorithms for processes in an operating system.The name of the algorithm comes from the round-robin principle known from other fields, where each person takes an equal share of something in turn.
2. A page fault occurs ?
[A] when the page is not in the memory
[B] when the page is in the memory
[C] when the process enters the blocked state
[D] when the process is in the ready state

Answer: A. when the page is not in the memory

Explanation:

A page fault (sometimes #pf or pf) is a trap to the software raised by the hardware when a program accesses a page that is mapped in the virtual address space, but not loaded in physical memory.
3. Which of the following will determine your choice of systems software for your computer?
[A] Is the applications software you want to use compatible with it ?
[B] Is it expensive ?
[C] Is it compatible with your hardware ?
[D] Both 1 and 3

Answer: D. Both 1 and 3

Explanation:

The choice of the software should be compatible with the hardware and should not be expensive enough.
4. What is a shell ?
[A] is a hardware component
[B] It is a command interpreter
[C] It is a part in compiler
[D] It is a tool in CPU scheduling

Answer: B. It is a command interpreter

Explanation:

A Shell is the command line interpreter that provides the traditional user interface for the UNIX operating system. Users direct the operation of the computer by entering commands as text for a command line interpreter to execute or by creating text scripts of one or more such commands.
5. Routine is not loaded until it is called. All routines are kept on disk in a relocatable load format. The main program is loaded into memory & is executed. This type of loading is called... ?
[A] Static loading
[B] Dynamic loading
[C] Dynamic linking
[D] Overlays

Answer: C. Dynamic linking

Explanation:

Dynamic linking provides the facility to load or unload routines at runtime.
6. In the blocked state ?
[A] the processes waiting for I/O are found
[B] the process which is running is found
[C] the processes waiting for the processor are found
[D] none of the above

Answer: A. the processes waiting for I/O are found

Explanation:

All the processes that are waiting for the completion of some event such as I/O operation or a signal are in Blocked state.
7. What is the memory from 1K - 640K called ?



[A] Extended Memory
[B] Normal Memory
[C] Low Memory
[D] Conventional Memory

Answer: D. Conventional Memory

Explanation:

conventional memory, also called base memory
8. Virtual memory is ..... ?
[A] An extremely large main memory
[B] An extremely large secondary memory
[C] An illusion of extremely large main memory
[D] A type of memory used in super computers

Answer: C. An illusion of extremely large main memory

Explanation:

Virtual memory allows a program to be designed as though there is only one kind of memory, "virtual" memory, which behaves like directly addressable read/write memory (RAM).
9. Which is not the state of the process ?
[A] Blocked
[B] Running
[C] Ready
[D] Privileged

Answer: D. Privileged

Explanation:

The five states of process are:Create , waiting, running, blocked, terminated
10. The number of processes completed per unit time is known as.... ?
[A] Output
[B] Throughput
[C] Efficiency
[D] Capacity

Answer: B. Throughput

Explanation:

The amount of data transferred from one place to another or processed in a specified amount of time is called throughput.

Are these questions helpful for you?


Comments: (Your feedback is valuable to us)

khan 2 days ago Reply

very nice


Imran Ashraf 1 month ago Reply

Good


Pankaj Pawar 2 months ago Reply

Good one..But if you provide explaination to each answer, then it will be more advantageous.


ali 2 months ago Reply

so nice


sahil jadhav 2 months ago Reply

give question of 2003 answer


vijay kumar 5 months ago Reply

6. In the blocked state ?
[A] the processes waiting for I/O are found
[B] the process which is running is found
[C] the processes waiting for the processor are found
[D] none of the above
Answer: A. the processes waiting for I/O are found
ans is incorrect
In some website ans C is OK


Deb 6 months ago Reply

its really helpful for technical exam.thans .


raju kande 7 months ago Reply

This is excellent


usman 9 months ago Reply

70th is D: data inconsistency, not redundancy. redundancy is unusual repetition of data.


Tester 10 months ago Reply

Testing


mir mudasir 1 year ago Reply

useful questions for exams


mir mudasir 1 year ago Reply

useful questions for exams


mir mudasir 1 year ago Reply

useful questions for exams


JAMAL 1 year ago Reply

Q 69 answer is wrong at correct answer is option C


sathish 1 year ago Reply

94 th Question answer MULTIPLEXING.. not multiprogramming...


rekha 1 year ago Reply

94th question's answer should be multiprogramming

sathish 1 year ago

That answer is Multiplexing


karthi 1 year ago Reply

good


ibrahim bere 1 year ago Reply

Great effort,i like it.


nare 1 year ago Reply

thank u


Butterfly 1 year ago Reply

how can i download them?