Ontario Security Guard Test 2017 Questions and Answers For Free

Canada General Knowledge : Ontario Security Guard Test

Ontario Security Guard Test Practice Questions and Answers for Free. In Canada, Security Jobs are most popular now these days to get this job you have to clear Ontario Security Guard Licence exam. We are sharing the multiple choice questions quiz with answers which are prepared based on The Ministry of Community Safety and Correctional Services (MCSCS). These questions will help you to prepare upcoming Ontario Security Guard Test 2017 you can also download PDF.

1. Under the Trespass to Property Act an “Occupier” includes
[A] a person who is in physical possession of premises
[B] a person who has responsibility for and control over the condition of premises or the activities there carried on
[C] a person who has control over persons allowed to enter the premises
[D] All of the above

Answer: D. All of the above

2. A Security guard while on duty should
[A] Not patrol using the same predictable routine
[B] Be proactive
[C] Be reactive
[D] All of the above

Answer: D. All of the above

3. After the detention of a person, a security guard can lawfully search the person under the following scenarios?
[A] When there is a perceived or actual element of danger, or when the search is directly linked to the reason for the arrest/detention.
[B] A security guard can never conduct a thorough search of a person under any circumstance.
[C] When the security guard has probable or reasonable grounds to believe that the person has a concealed weapon.
[D] When the search is expected to produce evidence to a criminal offence.

Answer: A. When there is a perceived or actual element of danger, or when the search is directly linked to the reason for the arrest/detention.

4. What is a fire triangle?
[A] A triangle shaped building which is highly prone to fire
[B] A triangular illustration of the three elements a fire needs to ignite: heat, fuel, and an oxidizing agent (usually oxygen)
[C] A triangular shaped area in the forest which is marked by the fire marshals as a possible area where wild fires can occur
[D] A traffic signal used to mark the locations in highways where fires can occur

Answer: B. A triangular illustration of the three elements a fire needs to ignite: heat, fuel, and an oxidizing agent (usually oxygen)

5. As a Security guard what is the purpose for Patrol?
[A] Petrol (gasoline) is a highly combustible liquid. As a security guard one should watch out for criminals planning attacks using petroleum products
[B] When securing isolated locations, if a security guard is in danger, petrol can be used to create a signalling fire to call for help from the police
[C] Foot patrol is often a major part of a security guard's duties. It will help to discover suspicious activities or situations and will help to prevent them.
[D] Petrol (gasoline) is an essential item to be stored and made available as and when needed. Otherwise in emergency situations you can run out of gas

Answer: C. Foot patrol is often a major part of a security guard's duties. It will help to discover suspicious activities or situations and will help to prevent them.

6. Which materials among the ones listed below can cause a class B fire?
[A] Electrical equipment, House hold garbage
[B] Gasoline, oil, grease
[C] Wood, paper, cloth
[D] Metal, Dry leaves, Tree branches

Answer: B. Gasoline, oil, grease

7. In order to maintain a good working relationship with the local law enforcement, you should:
[A] Once the local law enforcement is present, you must obey their directions.
[B] Never play “cop.”
[C] All the other three answers are correct
[D] Cooperate with local law enforcement.

Answer: C. All the other three answers are correct

8. While on patrol in a shopping mall you come across a disabled person having problems with their wheelchair. What will you do?
[A] Since the person is obstructing the free flow of mall traffic, move the wheel chair to the side
[B] Help the person with the needed assistance
[C] Call the police since they are better equipped to handle this kind of situations
[D] Recommend a better brand of wheel chair which will have less problems

Answer: B. Help the person with the needed assistance

9. As a security guard, what do you understand about the term “Piggybacking”?
[A] A practice used by truckers to smuggle contraband products along with live animals
[B] Riding on the shoulders of another person in shopping malls, which can cause body injury or property damage
[C] Piggybacking refers to when an unathorized person tags along with an authorized person to gain entry into a restricted area
[D] Holding the door open for women and invalid persons

Answer: C. Piggybacking refers to when an unathorized person tags along with an authorized person to gain entry into a restricted area

10. While you are on your patrol, you come across an injured person. He refuses your offer to help even after you assure him that you are trained in first aid. What is your best course of action under this situation?
[A] Provide the medical care without the consent of the person
[B] Call 911 to request for an ambulance and medical help and wait until the help arrives
[C] Since the person refused your help, just note down the incident on your incident report, and indicate that you offered to assist the person
[D] Call 911 to report the incident and then go back to your station

Answer: B. Call 911 to request for an ambulance and medical help and wait until the help arrives

Are these questions helpful for you?


Comments: (Your feedback is valuable to us)

Aditya 3 days ago Reply

Add more Ontario Security License Test 2017 Questions and answers