Languages of Canada Quiz Questions and Answers for Canadian Citizenship Test Practice 2017

Canada General Knowledge : Languages

Languages of Canada Quiz Questions ans Answers for Canadian Citizenship Test Practice 2017.

1. What are the two official languages of Canada?
English and French are Canada’s two official languages.

2. Give an example of where English and French have equal status in Canada.
English and French have equal status regarding their use in the Parliament of Canada, in federal courts and in all federal institutions.

3. Where do most French speaking Canadians live?
The Province of Quebec. More than three-quarters of the Canadians who live in Quebec speak French as their first language.

4. Which province has the most bilingual Canadians?
Quebec. Over one-third of the population in Quebec speaks both French and English, making it the province with the highest number of bilingual Canadians.

5. Which province is the only officially bilingual province?
New Brunswick is the only officially bilingual province in Canada.

Languages Spoken in Canada by Teritory:

Ontario:

  • English
  • French
  • Chinese (All Dialects)
  • Italian
  • Portuguese

British Columbia

  • English
  • Chinese (All Dialects)
  • Punjabi
  • French
  • Tagalog

Alberta

  • English
  • Chinese (All Dialects)
  • French
  • German
  • Punjabi

Saskatchewan

  • English
  • Cree
  • French
  • German
  • Ukrainian

Manitoba

  • English
  • French
  • German
  • Tagalog
  • Cree

New Brunswick

  • English
  • French
  • Mi'kmaq
  • Chinese (All Dialects)
  • German
1. What are the two official languages of Canada?
[A] Inuit and French
[B] English and French
[C] English and Metis
[D] Metis and French

Answer: B. English and French

2. Where do most French speaking Canadians live?
[A] Ontario
[B] Nova Scitia
[C] Quebec
[D] Prince Edward Island

Answer: C. Quebec

3. Which province has the most bilingual Canadians?
[A] British Columbia
[B] Prince Edward Island
[C] Nova Scotia
[D] Quebec

Answer: D. Quebec

4. Which province is the only officially bilingual province?
[A] New Brunswick
[B] Quebec
[C] Ontario
[D] Prince Edward Island

Answer: B. Quebec

5. What is a Francophone?
[A] A person who speak English as their first language
[B] A smartphone designed by the Canadian company RIM
[C] A person who speak French as their first language
[D] The first phone in Canada, invented by Alexander Graham Bell

Answer: C. A person who speak French as their first language

6. What are the three most commonly spoken Aboriginal languages in Canada?
[A] Cree, Blackfoot, Mi’kmaq
[B] Ojibway, Haida, Montagnais-Naskapi
[C] Inuktitut, Cree, Ojibway

Answer: C. Inuktitut, Cree, Ojibway

Explanation:

Of the more than 60 Aboriginal languages spoken in Canada by over 213,000 people, Cree, Inuktitut and Ojibway are the three most common. In 2011, over 83,000 people reported speaking a Cree language; over 34,000 reported speaking Inuktitut; and over 19,000 reported speaking Ojibway.
7. In 2011, which province or territory had the highest proportion of people with an Aboriginal mother tongue?
[A] Yukon
[B] Saskatchewan
[C] Quebec

Answer: C. Quebec

Explanation:

Of all people reporting an Aboriginal mother tongue in Canada, the highest proportions lived in Quebec (20.9%), Manitoba (17.7%) and Saskatchewan (16%).
8. In 2011, how many people in Canada considered themselves bilingual in English and French?
[A] 4.8 million
[B] 5.8 million
[C] 6.8 million

Answer: B. 5.8 million

Explanation:

Between 2006 and 2011, the English-French bilingualism rate within the overall population went from 17.4% to 17.5%. Quebec accounted for 90% of this net increase.
9. In 2011, 80% of the people in Canada reported either English or French as their mother tongue. How was that proportion divided?
[A] 48% English, 32% French
[B] 53% English, 27% French
[C] 58% English, 22% French

Answer: C. 58% English, 22% French

10. In 2011, what proportion of Canada’s population spoke a language other than English or French at home?
[A] 20%
[B] 25%
[C] 30%

Answer: A. 20%

Explanation:

In Canada in 2011, 4.7 million people most often spoke a language other than English or French at home; and 1.9 million spoke such a language regularly as a second language, in addition to English or French.

Are these questions helpful for you?



Comments: (Your feedback is valuable to us)