Rules for Today's Test

1. There are total 10 questions in this test. Each with 4 options, you have to select one correct answer.

2. You have to complete this test with in 10 minutes. If you are failed to complete it with in time then test will restart again.

3. Points Distribution

Time Limit Points
0 - 1 min10
1 - 3 min9
3 - 5 min8
5 - 10 min7
Wrong Answer-1

4. The person with the quickest & the correct answers would be considered as a challenger of the Day.

5. Once you submit test your scores will displayed. You can see your previous attempted tests history in your profile

Start Test


Previous Day Test (Date: 19th February, 2017)

1. Prof. Milton Friedman was the leader of ?
  1. Ohio school
  2. Chicago school
  3. Cambridge school
  4. London school

Correct Answer: B. Chicago school

Explanation: Milton Friedman was an American economist, statistician and writer who taught at the University of Chicago for more than three decades. He received the 1976 Nobel Memorial Prize in Economic Sciences for his research on consumption analysis, monetary history and theory and the complexity of stabilization policy.


2. Who was the Nawab of Bengal during "Battle of Plassey" ?
  1. siraj-ud-duala
  2. Mir Jafar
  3. Mir Qasim
  4. None of these

Correct Answer: A. siraj-ud-duala

Explanation: The battle took place at Palashi on the banks of the Bhagirathi River, about 150 km north of Calcutta and south of Murshidabad, then capital of Bengal (now in Nadia district in West Bengal). The belligerents were Nawab Siraj-ud-daulah, the last independent Nawab of Bengal, and the British East India Company. When Alivardhi Khan died in 1756, Siraj-ud-daulah became the Nawab of Bengal.


3.

Achal Kumar Jyoti has been recently appointed as the new?


अचल कुमार ज्योति ने हाल ही में किस रूप में नियुक्त किया गया है ?

  1. Chief Information Commissioner
    मुख्य सूचना आयुक्त (Chief Information Commissioner)
  2. Chief Vigilance Commissioner
    मुख्य सतर्कता आयुक्त (Chief Vigilance Commissioner)
  3. Chief Auditor General
    मुख्य महालेखा परीक्षक(Chief Auditor General)
  4. Comptroller Auditor General
    नियंत्रक महालेखा परीक्षक (Comptroller Auditor General)
  5. Election Commissioner
    चुनाव आयुक्त (Election Commissioner)

Correct Answer: E. Election Commissioner
चुनाव आयुक्त (Election Commissioner)

Explanation:

Achal Kumar Jyoti, a former Gujarat Chief Secretary, was appointed as the Election Commissioner, filling one of the two vacancies in the three-member body.


अचल कुमार ज्योति , गुजरात के पूर्व मुख्य सचिव , तीन - सदस्यीय निकाय में दो रिक्त पदों में से एक को भरने , चुनाव आयुक्त के रूप में नियुक्त किया गया था।


4. Who released the Start-up issue of “Laghu Udyog Samachar” magazine ?
  1. Narendra Modi
  2. Nitin Gadkari
  3. Uma Bharti
  4. Kalraj Mishra
  5. Anant Geete

Correct Answer: D. Kalraj Mishra

Explanation: The Start-up issue of Laghu Udyog Samachar (January 2016) was released by Shri Kalraj Mishra, Union Minister of MSME at the 13th Meeting of the National Board for Micro, Small and Medium Enterprises.


5. What is India's foodgrain output for the year 2015-16?
  1. 252.23 million tonnes (MT)
  2. 300 million tonnes (MT)
  3. 266.78 million tonnes (MT)
  4. 199.87 million tonnes (MT)
  5. 200.88 million tonnes (MT)

Correct Answer: A. 252.23 million tonnes (MT)

Explanation: India's foodgrain output for the year 2015-16 is 252.23 million tonnes (MT). Total foodgrains production during 2015-16, has been higher by 0.21 million tonnes over the production of 252.02 million tonnes during 2014-15.


6. P Sreeramakrishnan is the speaker of which state assembly?
  1. Tamil Nadu
  2. Kerala
  3. Andhra Pradesh
  4. Telangana
  5. None of the above

Correct Answer: B. Kerala

Explanation: P Sreeramakrishnan of the CPI(M) was recently elected as the Speaker of the Kerala Assembly. Sreeramakrishnan got 92 votes while the opposition UDF candidate V. P. Sajeendran got 46 votes.


7. Pankaj Advani who has been recommended for the Padma Bhushan award plays which sport?
  1. Cricket
  2. Football
  3. Chess
  4. Wrestling
  5. Billiards and Snooker

Correct Answer: E. Billiards and Snooker

Explanation: Pankaj Advani plays billiards and snooker player. Advani is a 15-time world champion in billiards and snooker. He was also recommended for the honour last year before being overlooked for the award. The Padma Bhushan is the third-highest civilian award in India, after the Bharat Ratna and the Padma Vibhushan.


8. How many telecommunication companies have submitted their applications to participate in the biggest ever spectrum auction to start from October 1?
  1. 10
  2. 7
  3. 6
  4. 5
  5. 4

Correct Answer: B. 7

Explanation: Seven telecommunication companies, Bharti Airtel, Vodafone, Idea Cellular, Reliance Jio, Reliance Communications (RCom),Aircel and Tata Teleservices have submitted their applications to participate in the biggest ever spectrum auction. RCom and Aircel have submitted separate bids even though the two companies announced their merger on September 14.


9. When is Indian Air Force Day observed in India?
  1. October 8
  2. October 7
  3. October 9
  4. October 10
  5. October 15

Correct Answer: A. October 8

Explanation: Indian Air Force Day is observed on October 8. The Air Force Day was officially celebrated for the first time on 8 October in the year 1932 as an auxiliary air force of Indian Empire. The Indian Air Force has its prime responsibility of securing the Indian airspace. The day was observed to increase the awareness about the importance of Indian Air Force.


10. Former HCL Technologies CEO Anant Gupta has started a new company named TECHCELX, it will offer Rs 100 crore for which type of technology?
  1. Disruptive innovation
  2. Open-source-appropriate technology
  3. Flatrod system
  4. Nanomanufacturing
  5. Integrated Pulmonary Index

Correct Answer: A. Disruptive innovation

Explanation: Anant Gupta will offer Rs. 100 crore funds for disruptive technology ventures. The company will invest between Rs 50 lakh and Rs 10 crore in disruptive technology ventures and the shareholding will range between 15% to 51%. Three other key partners from investment banking and technology sectors are backing this fund.


Score Board (Date: 19th February, 2017)

This result is based on yesterday answers.


poojitha
Points: 2

Soumalya Pal
Points: 1

Vrinda Chandran
Points: 1

Sofiur Rahman Talukdar
Points: 1

TAMMISETTI SAI KANAKA NANDINI UCS14324
Points: 0