SSC CGL 2016 9th Sep Question Paper PDF Download with Answers

SSC CGL 2016 Answer Keys, Cut-Off Marks : SSC CGL: 9th September 2016

Full Question Paper of SSC CGL Tier 1 Exam held on 9th September 2016 Evening Shift. Download this SSC CGL Answer Key for future exams in PDF format.

1. Question 1.Select the related word/letters/numbers from the given alternatives:

दिये गये विकल्पों में से संबन्धित शब्द/अक्षरों/संख्या को चुनिए।

Star : Telescope :: Ship : ?
[A] Periscope
परिदर्शी
[B] Microscope
सूक्ष्‍मदर्शी
[C] Deck
डेक
[D] Gyroscope
घूर्णाक्षस्‍थापी
( जायरोस्‍कोप )

Answer: A. Periscope
परिदर्शी

2. Question 2.Select the related word/letters/numbers from the given alternatives:

दिये गये विकल्पों में से संबन्धित शब्द/अक्षरों/संख्या को चुनिए।

QSUW : TVXZ :: ACEG :?
[A] KMNP
[B] EGMN
[C] DFHJ
[D] FHIL

Answer: C. DFHJ

3. Question 3.Select the related word/letters/numbers from the given alternatives:

दिये गये विकल्पों में से संबन्धित शब्द/अक्षरों/संख्या को चुनिए।

12 : 54 :: 15 : ?
[A] 56
[B] 64
[C] 67
[D] 69

Answer: D. 69

4. Question 4.




For the following questions

Find the odd word/letters/number from the given alternatives

दिए गए विकल्‍पों में से विषम शब्‍द/अक्षर/संख्‍या चुनिये।
[A] Wolf
भेडिया
[B] Cat
बिल्‍ली
[C] Dog
कुत्‍ता
[D] Fox
लोमड़ी

Answer: B. Cat
बिल्‍ली

5. Question 5.




For the following questions

Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives

दिए गए विकल्‍पों में से विषम शब्‍द/अक्षर/संख्‍या युग्‍म चुनिये।
[A] BF
[B] LR
[C] MQ
[D] AE

Answer: B. LR

6. Question 6.




For the following questions

Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives

दिए गए विकल्‍पों में से विषम शब्‍द/अक्षर/संख्‍या युग्‍म चुनिये।
[A] 36-72
[B] 17-34
[C] 28-49
[D] 24-48

Answer: C. 28-49

7. Question 7.Arrange the following words as per ordering the dictionary:

निम्‍नलिखित शब्‍दों को शब्‍दकोश में दिए गए क्रम के अनुसार लिखें।

1) ASSIGN
2) ASSOCIATE
3) ASSIST
4) ASSISTANT
5) ASSIGNMENT
[A] 1,5,3,4,2
[B] 1,3,5,4,2
[C] 1,3,5,2,4
[D] 1,5,2,4,3

Answer: A. 1,5,3,4,2

8. Question 8.A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series:

दिये गये अनुक्रम में एक पद लुप्‍त है। दिए गए विकल्‍पों में से वह सही विकल्‍प चुनिये जो अनुक्रम को पूरा करे।

FED , IHG , LKJ , ONM, ?
[A] MKJ
[B] VUT
[C] CBA
[D] RQP

Answer: D. RQP

9. Question 9.A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series:

दिये गये अनुक्रम में एक पद लुप्‍त है। दिए गए विकल्‍पों में से वह सही विकल्‍प चुनिये जो अनुक्रम को पूरा करे।

3,4,7,?,18,29,47
[A] 8
[B] 9
[C] 11
[D] 12

Answer: C. 11

10. Question 10.Pointing the lady in the photograph, Seema said, 'Her son's father is the son-in-law of my mother'. How is Seema related to the lady?

फोटो में एक स्‍त्री की ओर इशारा करते हुए सीमा ने कहा,“ उसके पुत्र के पिता मेरी मॉं के दामाद है।' सीमा का उस फोटो वाली स्‍त्री से सम्‍बन्‍ध बताऍं ?
[A] Sister
बहन
[B] Mother
मॉं
[C] Cousin
चचेरा/चचेरी/ममेरी/फुफेरी/मौसेरी बहन
[D] Aunt
चाची

Answer: A. Sister
बहन


Comments: (Your feedback is valuable to us)
;