Question Paper: SSC CGL 2016 - 31st August 2016 Morning

SSC CGL 2016 Answer Keys, Cut-Off Marks : SSC CGL: 31st August 2016

Questions Asked in SSC CGL Tier 1 Exam held on 31st august 2016 in morning shift. Download PDF of full question paper.

REGISTRATION NUMBER : 1601063082

CANDIDATE NAME : DINESH DHULL

EXAM DATE : 31-August-2016

EXAM START TIME : 10:00:00

EXAM NAME : SSC Examination 2016 EXAM

EXAM DURATION  :  01:15 Hrs

TOTAL MARKS : 200

TOTAL NO OF QUESTIONS :  100

1. Question 1.Select the related word/letters/numbers from the given alternatives:

दिये गये विकल्पों में से संबन्धित शब्द/अक्षरों/संख्या को चुनिए।

CURE : DISEASE :: HEAL : ?

इलाज : रोग :: भर जाना : ?
[A] Illness
बीमारी
[B] Injury
चोट
[C] Recover
स्वस्थ हो जाना
[D] Sick
अस्वस्थ

Answer: B. Injury
चोट

2. Question 2.Select the related word/letters/numbers from the given alternatives:

दिये गये विकल्पों में से संबन्धित शब्द/अक्षरों/संख्या को चुनिए।

DBCE : QOPR :: JLKI : ?
[A] YWXU
[B] WYXV
[C] WXYV
[D] WYVX

Answer: B. WYXV

3. Question 3.Select the related word/letters/numbers from the given alternatives:

दिये गये विकल्पों में से संबन्धित शब्द/अक्षरों/संख्या को चुनिए।

6 : 42 :: 12 : ?
[A] 48
[B] 72
[C] 60
[D] 84

Answer: D. 84

4. Question 4.




For the following questions

Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.

दिये गये विकल्पों में से विषम शब्द/ अक्षर/संख्या युग्म चुनिए।
[A] High-Up
ऊंचा - ऊपर
[B] Past-Present
भूतकाल-वर्तमानकाल
[C] Often-Seldom
अक्सर-कभीकभी
[D] Fresh-Stale
ताजा-बासी

Answer: A. High-Up
ऊंचा - ऊपर

5. Question 5.




For the following questions

Find the odd word/letters/number from the given alternatives.

दिये गये विकल्पों में से विषम शब्द/ अक्षर/संख्या चुनिए।
[A] AOU
[B] EOI
[C] UIE
[D] ALO

Answer: D. ALO

6. Question 6.




For the following questions

Find the odd word/letters/number from the given alternatives.

दिये गये विकल्पों में से विषम शब्द/ अक्षर/संख्या चुनिए।
[A] 13
[B] 17
[C] 29
[D] 87

Answer: D. 87

7. Question 7.Arrange the following words as per order in the dictionary and choose the one that comes first:

निम्नलिखित शब्दों में से शब्दकोश के अनुसार प्रथम शब्द बताइए।

1. Temple 2 Tenant 3. Terminate 4. Temperature
[A] Temple
[B] Tenant
[C] Terminate
[D] Temperature

Answer: D. Temperature

8. Question 8.A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

एक अनुक्रम दिया गया है, जिसमें एक पद लुप्त है। दिए गए विकल्पों में सही विकल्प चुनिए जो अनुक्रम को पूरा करेगा।

NOM, QRP, TUS, ?
[A] WAX
[B] HUT
[C] WXV
[D] HTU

Answer: C. WXV

9. Question 9.A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

दी गई श्रृंखला में लुप्त अंक ज्ञात कीजिए ?

1,3,7,13,21,?
[A] 27
[B] 29
[C] 31
[D] 33

Answer: C. 31

10. Question 10.If it is Saturday on 27th September, what day will it be on 27th October of the same year?

27 सितंबर को शनिवार है। उसी वर्ष 27 अक्तूबर को कौन-सा दिन होगा ?
[A] Thursday
बृहस्पतिवार
[B] Sunday
रविवार
[C] Friday
शुक्रवार
[D] Monday
सोमवार

Answer: D. Monday
सोमवार


Comments: (Your feedback is valuable to us)