SSC CGL 2016 Question Paper with Solutions - 30th August 2016

SSC CGL 2016 Answer Keys, Cut-Off Marks : SSC CGL: 30th August 2016

Questions and Answers Asked in SSC CGL Exam held on 30th August 2016 at 1:15 PM. Download PDF File of Full Question paper with answers of SSC CGL exam.

1. Question 1.Select the related word/letters/number from the given alternatives.

दिये गये विकल्पों में से संबन्धित शब्द/अक्षरों/संख्या को चुनिए।

EARTH : PLANET :: MOON : ?


पृथवी : ग्रह :: चांद : ?
[A] SUN
सूरज
[B] UNIVERSE
विश्व
[C] VENUS
शुक्र
[D] SATELLITE
उपग्रह

Answer: D. SATELLITE
उपग्रह

2. Question 2.Select the related word/letters/number from the given alternatives.

दिये गये विकल्पों में से संबन्धित शब्द/अक्षरों/संख्या को चुनिए।

EJOT : ________::YDIN : VAFK
[A] LQGB
[B] BGLQ
[C] QBGL
[D] BGQL

Answer: B. BGLQ

3. Question 3.Select the related word/letters/number from the given alternatives.

दिये गये विकल्पों में से संबन्धित शब्द/अक्षरों/संख्या को चुनिए।

100 : 102 : : 100000 : ?
[A] 105
[B] 104
[C] 1003
[D] 1004

Answer: A. 105

4. Question 4.




For the following questions

Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives

दिये गये विकल्पों में से विषम शब्द/ अक्षर/संख्या युग्म चुनिए।
[A] Temple
मंदिर
[B] Worship
प्रार्थना
[C] Mosque
मस्जिद
[D] Church
गिरजा घर

Answer: B. Worship
प्रार्थना

5. Question 5.




For the following questions

Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives

दिये गये विकल्पों में से विषम शब्द/ अक्षर/संख्या युग्म चुनिए।
[A] M N O M
[B] B D C B
[C] X Z Y X
[D] P R Q P

Answer: A. M N O M

6. Question 6.




For the following questions

Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives

दिये गये विकल्पों में से विषम शब्द/ अक्षर/संख्या युग्म चुनिए।
[A] 70, 80
[B] 54, 62
[C] 28, 32
[D] 21, 24

Answer: B. 54, 62

7. Question 7.Arrange the following words as per order in the dicitonary

निम्नलिखित शब्दों को शब्दकोश में दिए गए क्रम में लिखिए।
1) Pearl 2) Peasant 3) Pea 4) Peanut
[A] 3, 1, 4, 2
[B] 3, 4, 1, 2
[C] 1, 3, 2, 4
[D] 1, 2, 3, 4

Answer: B. 3, 4, 1, 2

8. Question 8.Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?

अक्षरों का कौन-सा समूह खाली स्थानों पर क्रमवार रखने से दी गई अक्षर श्रृंखला को पूरा करेगा ?
g f e _ i g_e i i _f e i_g f _i i
[A] i f g i e
[B] f i g i e
[C] e i f g i
[D] i f i g e

Answer: A. i f g i e

9. Question 9.Which one number when placed at the sign of interrogation shall complete the series

दिए गए विकल्पों में से कौन-सी संख्या प्रश्न वाचक चिन्ह्र पर रखने से श्रृंखला को पूरा करेगी –
3, 6, 18, 72, ...?..., 2160
[A] 144
[B] 216
[C] 288
[D] 360

Answer: D. 360

10. Question 10.Introducing a lady, a lady said, 'She is the only daughter of Mohan's grandfather who is my husband's father'. How does the lady relate herself with the introduced lady?

एक महिला का परिचय देते हुए दूसरी महिला ने कहा, कि वह महिला मोहन के दादा, जो मेरे पति के पिता हैं, की इकलौती बेटी है। दूसरी महिला का पहली से क्या सम्बन्ध है ?
[A] Aunt
चाची / बुआ
[B] Mother
माता
[C] Mother-in-law
सासु-माँ
[D] Sister-in-law
भाभी

Answer: D. Sister-in-law
भाभी


Comments: (Your feedback is valuable to us)