SSC CGL - 26th Oct 2014 - Morning - General Intelligence and Reasoning Questions and Answers

Sections:

SSC CGL - 26th Oct 2014 - Morning : General Intelligence and Reasoning

Directions: In questions no. 1 to 6, select the related world/letters/numbers from the given alternatives.
1. 17:24::153:?
[A] 216
[B] 118
[C] 198
[D] 213

Answer: A. 216

Explanation:

153/17 = 9 
216/24 = 9
2. 23:13::54:?
[A] 41
[B] 44
[C] 39
[D] 40

Answer: A. 41

3. Seismometer:Earthquakes::Thermometer:?
[A] Temperature
[B] Fever
[C] Doctor
[D] Mercury

Answer: A. Temperature

Explanation:

As Earthquake is measured by Seismometer. Temperature measured by Thermometer

4. Play:Actor::Concert:?
[A] Symphony
[B] Musician
[C] Piano
[D] Percussion

Answer: B. Musician

5. DLIP:FNKR::JROV:?
[A] LTQX
[B] NVSZ
[C] KSPW
[D] MURY

Answer: A. LTQX

Explanation:

D    L    I    P J    R    O    V
         +1         +1
F    N    K    R L    T    Q    X

6. YAWG:UESG::QIOK:?
[A] KOME
[B] MINC
[C] MIKE
[D] NMKO

Answer: D. NMKO

Explanation:

Y      -3     U Y      -3     U
A     +3     E A     +3     E
W    -3     S W    -3     S
C     +3     G C     +3     G

7. Select number which is different from the other three numbers.
[A] 96
[B] 16
[C] 80
[D] 36

Answer: D. 36

Explanation:

96/8 = 12 ;  16/8 =  2

80/8 = 10 ;  36/8  = 4.5

(Except 36 all digit divisible by 8)

8. Select one option which is different from the other three alternatives.

[A] 83,6
[B] 74,7
[C] 97,9
[D] 41,4

Answer: A. 83,6

Explanation:

First and Last digits remain same except 83,6.

9. Select Letters which is different from the other three alternatives.
[A] TRPS
[B] CEFI
[C] GIJM
[D] LNOR

Answer: A. TRPS

Explanation:

T  R P S (ODD)
C D E F GH I 
G H I J KL M 
L M N O PQ R
10. Select Bird which is different from the other three alternatives.
[A] Penguin
[B] Kiwi
[C] Eagle
[D] Emu

Answer: C. Eagle

Explanation:

All except Eagle are flightless birds.

Comments: (Your feedback is valuable to us)