SSC CGL - 26th Oct 2014 - Evening - General Intelligence and Reasoning Questions and Answers

Sections:

SSC CGL - 26th Oct 2014 - Evening : General Intelligence and Reasoning

Directions: In questions no. 1 to 6, select the related world/letters/numbers from the given alternatives.
1. 125:216::1331:?
[A] 1728
[B] 169
[C] 7128
[D] 1225

Answer: A. 1728

Explanation:

125:216::1331:?

53 : 6 3 :: 11 3 : 12 3

125: 216 :: 1331 : 1728
2. Marathon:Race::Hibernation:?
[A] Bear
[B] Dream
[C] Sleep
[D] Winter

Answer: C. Sleep

Explanation:

As marathon is related to race, Hibernation is related to sleep. In other words, hibernate is to be in an inactive or dormant state or period.
3. Elated:Despondent::Enlightened:?
[A] Tolerant
[B] Ignorant
[C] Miserable
[D] Aware

Answer: B. Ignorant

Explanation:

Elated is the opposite of despondent; enlightened is the opposite of ignorant.
4. BFJN:KOSW::DHLP:?
[A] MQUY
[B] NRVZ
[C] CGKO
[D] FJNR

Answer: A. MQUY

Explanation:

There is a gap of 3 letters between each word. Like. 

B+4=F+4=J+4=N

Similarly According  to the given options only MQUY has the gap of 3 letters in then.
5. BPTF:ESWI::DHLP:?
[A] VAOD
[B] ADVO
[C] DVAO
[D] DAOV

Answer: D. DAOV

6. 60:24::480:?
[A] 152
[B] 180
[C] 192
[D] 72

Answer: C. 192

Explanation:

60/24 = 480/x
60x = 480x24
x=192
In questions no. 7 to 11, select the one which is different from the other three alternatives.
7. Select the Word which is different from the other three alternatives.
[A] Expunge
[B] Enforce
[C] Revoke
[D] Nullify

Answer: B. Enforce

Explanation:

Expunge means obliterate or remove completely.
Enforce means something to happen by necessity or force.
Revoke means officially cancel
Nullify means make legally null and void.
8. Choose Number which is different from other three numbers.
[A] 149
[B] 49
[C] 343
[D] 2401

Answer: A. 149

Explanation:

49 = 7 x 7
343 = 7 x 7 x 7
2401 = 7 x 7 x 7 x 7

But 149 can not be written in such a form. Hence  it is an odd number among the given alternatives.
9. Select number pair which is different from other alternatives
[A] 476-32
[B] 676-26
[C] 729-27
[D] 361-19

Answer: A. 476-32

Explanation:

676 can be written as 26 x 26
729 can be written as 27 x 27
361 can be written as 19 x 19
But 476 can not be written as 32  x 32
10. Which letters are different from other three alternatives?
[A] MOQT
[B] SUWZ
[C] BDEG
[D] ACEH

Answer: C. BDEG


Comments: (Your feedback is valuable to us)