SSC CGL Questions & Answers Full Exam PDF Download - 11th September 2016

SSC CGL 2016 Answer Keys, Cut-Off Marks : SSC CGL : 11th September 2016

Questions Asked in SSC CGL Examination held on 11th Sep 2016 at 4:15 PM. You can download full pdf file of SSC CGL 2016 Answer key.

1. Question 1.Select the related word/letters/numbers from the given alternatives:

दिये गये विकल्पों में से संबन्धित शब्द/अक्षरों/संख्या को चुनिए।

Medicine : Patient : : Education : ?

औषधि : रोगी :: शिक्षा : ?
[A] Teacher
अध्यापक
[B] School
विद्यालय
[C] Student
छात्र
[D] Tuition
ट्यूशन

Answer: C. Student
छात्र

2. Question 2.Select the related word/letters/numbers from the given alternatives:

दिये गये विकल्पों में से संबन्धित शब्द/अक्षरों/संख्या को चुनिए।

LAMP : IXJM :: FISH : ?
[A] CGPF
[B] CFQE
[C] CFPE
[D] CGQF

Answer: C. CFPE

3. Question 3.Select the related word/letters/numbers from the given alternatives:

दिये गये विकल्पों में से संबन्धित शब्द/अक्षरों/संख्या को चुनिए।

13 : 20 : : 17 : ?
[A] 25
[B] 26
[C] 27
[D] 28

Answer: D. 28

4. Question 4.




For the following questions

Find the odd word / letter / number from the given alternative

दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द/अक्षर/संख्या को चुनिए
[A] Rival
प्रतिद्वन्दी
[B] Opponent
विरोधी
[C] Foe
शत्रु
[D] Ally
मित्र

Answer: D. Ally
मित्र

5. Question 5.




For the following questions

Find the odd word / letter / number from the given alternative

दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द/अक्षर/संख्या को चुनिए
[A] POCG
[B] KLIZ
[C] BUDX
[D] FQMV

Answer: D. FQMV

6. Question 6.




For the following questions

Find the odd word / letter / number from the given alternative

दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द/अक्षर/संख्या को चुनिए
[A] 36 - 48
[B] 56 - 44
[C] 78 - 66
[D] 33 - 64

Answer: D. 33 - 64

7. Question 7.Arrange the following words as per order in the dictionary


निम्नलिखित शब्दों को शब्दकोश में दिए गए क्रम के अनुसार लिखिए

1. Ambitions
2. Ambiguous
3. Ambiguity
4. Animation
5. Animal
[A] 3 ,2 , 4 , 1 , 5
[B] 3 , 2 , 5 , 4 , 1
[C] 3 , 2 , 1 , 5 , 4
[D] 3 , 2 , 4 , 5 , 1

Answer: C. 3 , 2 , 1 , 5 , 4

8. Question 8.A series is given , with one term missing . Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series .


निम्नलिखित प्रश्न में एक अनुक्रम दिया गया है, जिसमें एक पद लुप्त है। दिए गए विकल्पों में से वह सही विकल्प चुनिए जो अनुक्रम को पूरा करे

CAT , DBT , ECT , ?
[A] DCT
[B] FDT
[C] FCT
[D] FAT

Answer: B. FDT

9. Question 9.A series is given , with one term missing . Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series .


निम्नलिखित प्रश्न में एक अनुक्रम दिया गया है, जिसमें एक पद लुप्त है। दिए गए विकल्पों में से वह सही विकल्प चुनिए जो अनुक्रम को पूरा करे

5 , 11 , 24 , 51 , 106 ,____?
[A] 122
[B] 217
[C] 120
[D] 153

Answer: B. 217

10. Question 10.Showing a man on the stage , Rita said , ' He is the brother of the daughter of the wife of my husband . How is the man on stage related to Rita ?

मंच पर एक पुरुष को दिखाते हुए रीता ने कहा, ' वह मेरे पति की पत्नी की पुत्री का भाई है। ' मंच पर उपस्थित उस पुरुष का रीता से क्या संबंध है ?
[A] SON
पुत्र
[B] HUSBAND
पति
[C] COUSIN
चचेरा/फुफेरा/ममेरा/मौसेरा
[D] NEPHEW
भतीजा

Answer: A. SON
पुत्र


Comments: (Your feedback is valuable to us)