SSC GD Constable 2015 Question Paper - Morning Shift - General Knowledge and General Awareness Questions and Answers

Sections:

SSC GD Constable 2015 Question Paper - Morning Shift : General Knowledge and General Awareness

1. The smallest ocean is ?
[A] Pacific
[B] Arctic
[C] Atlantic
[D] Indian

Answer: B. Arctic

Explanation:

The smallest ocean is the Arctic Ocean of the world's five ocean basins, which is about 10 times smaller than the pacific ocean.
2. The head quarters of Word Trade Organization(WTO) is situated in ?
[A] London, UK
[B] Geneva, Switzerland
[C] New Delhi
[D] Washington, USA

Answer: B. Geneva, Switzerland

Explanation:

World Trade Organization is the intergovernmental organization which regulates the international trade. WTO headquarters are in Centre William Rappard, Geneva, Switzerland.
3. When water freezes its density_____?
[A] Remains constant
[B] Increases
[C] Decreases
[D] Becomes Zero

Answer: C. Decreases

Explanation:

As a matter of interest, the density at 4 degrees increases, and this water sinks. The density decreases again below 4C. This is why pools, rivers etc. freeze from the top down and not the bottom up.
4. The headquarters of United Nation Organization is located at ?
[A] Geneva
[B] New York
[C] Washington
[D] Rome

Answer: B. New York

Explanation:

The Headquarters of the United Nations is a complex in New York City. The complex has served as the official headquarters of the United Nations since its completion in 1952
5. The acid which fails to liberate carbon dioxide from sodium bicarnonate is ?
[A] Sulphuric acid
[B] Formic acid
[C] Carbonic acid
[D] Acetic acid

Answer: D. Acetic acid

Explanation:

Acetic acid, also known as ethanoic acid and methanecarboxylic acid, is a colorless liquid that has a strong and distinct pungent and sour smell.
6. Name the first Indian to be banned for using anabolic steroid in Olympic games ?
[A] Sumitha Laha
[B] T. Sanmancha Chanu
[C] Aswini Akunji
[D] Pratima Kumari

Answer: B. T. Sanmancha Chanu

Explanation:

Sanamacha Chanu is an Indian weightlifter who competed in the women's 53 kg weight class at the 2004 Summer Olympics. She originally finished fourth, but tested positive for a banned substance and was disqualified.
7. When was the office of District Collector created ?
[A] 1771
[B] 1773
[C] 1772
[D] 1786

Answer: C. 1772

Explanation:

A District Collector, often abbreviated to Collector, is the foremost Indian Administrative Service officer in charge of revenue collection and administration of a district in India. Since District Collectors held magisterial powers in British times, they are also called magistrates.
8. In B.C.G Vaccine the word 'C' stands for ?
[A] Calmette
[B] Cough
[C] Chlorine
[D] Cadmium

Answer: A. Calmette

Explanation:

BCG stands for Bacille Calmette Guerin.BCG is a weakened (attenuated) version of a bacteria called Mycobacterium bovis which is closely related to Mycobacterium tuberculosis, the agent responsible for tuberculosis.
9. Oxide of sulphur present in the atmosphere are washed down by rains to cause ?
[A] Industrial smog formation
[B] Depletion of fossil fuel reserve
[C] Eutrophication in lakes
[D] Lowering of pH of soil

Answer: D. Lowering of pH of soil

Explanation:

Suplhur dioxide is released into the atmosphere from a number of sources. In the atmosphere, sulphur dioxide reacts with atmospheric oxygen to form sulphur trioxide by photolytic and catalytic oxidation processes. The suplhur trioxide thus formed reacts with water, producing sulphuric acid. This acid is washed down on earth as acid rain.
Thus, the purest form of rain reaches  the earth as an acidic solution of pH.
10. Chemical composition of heavy water is ?
[A] H2O
[B] HDO
[C] H2O2
[D] D2O

Answer: D. D2O

Explanation:

Heavy water is a form of water that contains a larger than normal amount of the hydrogen isotope deuterium, rather than the common hydrogen-1 isotope that makes up most of the hydrogen in regular water.

Comments: (Your feedback is valuable to us)
;