Rio 2016 Paralympic Quiz - General Knowledge Questions and Answers

Related Topics:

General Knowledge : Rio 2016 Paralympic

Rio 2016 Paralympic Quiz to know more about the paralympic games. The Summer Paralympic Games opening ceremony was on September 7, 2016 in Rio de Janeiro, Brazil. Athletes from around the world with physical or mental disabilities will compete to win medals while representing their country. We are sharing important Multiple choice Questions with answers on Rio 2016 Summer Paralympics. These Questions will help you for upcoming competitive exams in General Awareness Section.

1. Who of the following won bronze medal in the Men’s High Jump T-42 event at the Rio Paralympic Games?
[A] Varun Singh Bhati
[B] Farman Basha
[C] Ankur Dhama
[D] Virender Dhanka

Answer: A. Varun Singh Bhati

2. Who of the following won India’s first gold medal at the Rio Paralympic Games?
[A] Varun Singh Bhati
[B] Mariyappan Thangavelu
[C] Ankur Dhama
[D] Virender Dhanka

Answer: A. Varun Singh Bhati

3. Who of the following won bronze medal in the Men’s High Jump T-42 event at the Rio Paralympic Games?
[A] Varun Singh Bhati
[B] Farman Basha
[C] Ankur Dhama
[D] Virender Dhanka

Answer: A. Varun Singh Bhati

4. Who of the following was India's flag-bearer at the 2016 Summer Paralympic Games?
[A] Rajinder Singh Rahelu
[B] Girisha Hosanagara Nagarajegowda
[C] Murlikant Petkar
[D] Devendra Jhajharia

Answer: D. Devendra Jhajharia

5. Who of the following lit the cauldron at the 2016 Summer Paralympic Games?
[A] Andre Brasil
[B] Clodoaldo Silvax
[C] Daniel Dias
[D] Terezinha Guilhermina

Answer: B. Clodoaldo Silvax

6. Who will host the winter Paralympics in 2018?
[A] Brazil
[B] Austria
[C] south Korea
[D] Norway

Answer: C. south Korea

Explanation:

South Korea will the winter Paralympics in 2018 at Pyeongchang County
7. In what discipline did Oscar Pistorius, a Paralympic athlete, quality for the 2012 London Olympics?
[A] swimming
[B] archery
[C] handball
[D] athletics

Answer: D. athletics

8. When were the first paralympic games?
[A] 1960
[B] 1940
[C] 1976
[D] 1992

Answer: A. 1960

Explanation:

The First Paralympic Games were held in Rome, Italy from September 18 to 25, 1960, with the 1960 Summer Olympics.
9. Athlete with visual impairment may participate in the Paralympics.
[A] True
[B] False

Answer: A. True

Explanation:

True. Since 2012, athletes who had visual impairment (ranging from partial vision to total blindness) could win medals at the Paralympics

The sighted guides for athletes with visual impairment have such an essential role that they can win a medal with the visual impaired individual as the from a team.
10. Which country has won the most Paralympic medals?
[A] United States
[B] Germany
[C] China
[D] Canada

Answer: A. United States

Explanation:

United Stated has won 2352 medals in Paralympic Games.

Comments: (Your feedback is valuable to us)
;