Mixed - General Knowledge Questions and Answers

Related Topics:

General Knowledge : Mixed

Here we present the general knowledge questions and answers related to various fields like national, international etc.
1. The minimum number of rows and columns in MS Word document is
[A] 1 row and 1 column
[B] 1 row and 2 columns
[C] 2 row and 2column

Answer: A. 1 row and 1 column

Explanation:

1 row and 1 column is correct
2.

Who launched its much awiaited Mi 4i smartphone in India at Rs 12,999 in April 2015?

[A] Oppo
[B] Xiaomi
[C] Honor
[D] Lava

Answer: B. Xiaomi

Explanation:

Chinese Smartphone maker Xiaomi, unveiled its stunning new flagship device, the Mi 4i in India for Rs. 12,999. Mi 4i will go on sale in India first. Registration on Flipkart started and the sale will begin April 30, 2015. The phone is 7.8 mm thick and will be available in black, white, orange, light blue and pink colour options.

3.

The International Conference on “Global Environment Issues” organised by the National Green Tribunal was inaugurated by ?

[A] Mohammad Hamid Ansari
[B] Narendra Modi
[C] Rajnath Singh
[D] Pranab Mukherjee

Answer: A. Mohammad Hamid Ansari

4.

Whose birth anniversary is celebrated as National Youth Day across India on 12 Jan 2015 ?

[A] Swami Vivekanand
[B] Swami Ramananda
[C] Sardar Bhagat Singh
[D] Sardar Vallabhbhai Patel

Answer: A. Swami Vivekanand

Explanation:

National Youth Day is celebrated in India on 12 January on the birthday of Swami Vivekananda. In 1984 the Government of India declared the day as the National Youth Day and since 1985 the event is celebrated in India every year.

5. Which motor is NOT suitable for use as a DC machine?
[A] Permanent magnet motor
[B] Series motor
[C] Squirrel cage motor
[D] Synchronous motor

Answer: C. Squirrel cage motor

Explanation:

The squirrel cage motor is the only one without any connection to the armature.
6. '.INI' extension refers usually to what kind of file?
[A] Image file
[B] System file
[C] Hypertext related file
[D] Image Color Matching Profile file

Answer: B. System file

7. 'DB' computer abbreviation usually means ?
[A] Database
[B] Double Byte
[C] Data Block
[D] Driver Boot

Answer: A. Database

8. In which year was MIDI(dress) introduced?
[A] 1987
[B] 1983
[C] 1973
[D] 1977

Answer: B. 1983

9. A given signal's second harmonic is twice the given signal's __________ frequency...?
[A] Fourier
[B] Foundation
[C] Fundamental
[D] Field

Answer: C. Fundamental

Explanation:

A given signal's second harmonic is twice the given signal's fundamental frequency. Harmonics are generated when there are non-linearities in an amplifier (there are always non-linearities). The worse the non-linearities, the more harmonics. A signal at 27.5 MHz (approximate frequency for US citizen's band) would have a second harmonic at 55.0 MHz (on US channel 2!). Can you see why there might be problems? A CB operator might do well to place a low-pass filter on his radio.
10. Which motor is NOT suitable for use as a DC machine?
[A] Permanent magnet motor
[B] Series motor
[C] Squirrel cage motor
[D] Synchronous motor

Answer: C. Squirrel cage motor

Explanation:

The squirrel cage motor is the only one without any connection to the armature.

Comments: (Your feedback is valuable to us)

vivek makhija 3 months ago Reply

Nice

vivek makhija 3 months ago

Thankyou


Kausar Hayat 1 year ago Reply

nice and informative.


Vinod Kumar 1 year ago Reply

THESE ARE OLD QUESTIONS..PLEASE UPDATE


Rohith Rapid 1 year ago Reply

ghhj


Rohith Rapid 1 year ago Reply

ghhj


;