Honours and Awards General Knwoledge Questions And Answers

Exercise:

General Knowledge : Honours and Awards

Online General Knowledge Quiz contains questions and answers on "Honours and Awards" with explanation for various interview, competitive examination and entrance test. Honours and Awards GK Questions and Answers.
1. Who of the following was honoured with ‘Tamil Ratna’ award by America Tamil Sangam in September 2016?
[A] Kamal Hasan
[B] Subramanian Swamy
[C] Shankar Mahadevan
[D] Hema Malini

Answer: B. Subramanian Swamy

2. Who among the following won the Indira Gandhi Rajbhasha Award 2014?
[A] Rubber Board
[B] Tea Board Of India
[C] Steel Authority Of India (SAIL)
[D] Oil and Natural Gas Corporation (ONGC)
[E] None of the above

Answer: A. Rubber Board

Explanation:

Indira Gandhi Rajbhasha Awards, also known as Indira Gandhi National Language Awards, are presented on 14th September every year, which is celebrated as National Hindi Divas across the country. For 2014, Rubber Board was selected for excellence in implementation of National Language Policy.
3. Who was the winner of the International Children's Peace Prize 2014?
[A] Neha Gupta
[B] Malala Yousafzai
[C] Kailash Satyarthi
[D] Kesz Valdez
[E] None of the above

Answer: A. Neha Gupta

Explanation:

The International Peace Prize is an initiative of Marc Dullaert, launched in 2005. It is awarded anually to a child who has shown special dedication to children's rights. It was awarded to Neha Gupta (18), who lives in Philadelphia and is of Indian descent. She set up her own foundation "Empower Orphans" at the age of 9 and also inspires children from other countries to start up campaigns.
4. Who has been felicitated with the C.K. Nayudu Lifetime Acheivement Award 2014?
[A] Dilip Vengsarkar
[B] Kapil Dev
[C] Sunil Gavaskar
[D] Sachin Tendulkar
[E] None of the above

Answer: A. Dilip Vengsarkar

Explanation:

The C.K. Nayudu Lifetime Achievement Award was instituted by the BCCI for immense contribution to cricket, in memory of Caottari Kanakaiya Nayudu, who was the first Captain of the Indian Cricket Team in Test Matches. This year, the award was presented to former Captain and National Selector, Dilip Vengsarkar.
5. Meera Puraskar, the highest honour in Hindi-Sanskrit literature, is given by which of the following states?
[A] Gujarat
[B] Maharshtra
[C] Rajasthan
[D] Haryana
[E] None of the above

Answer: C. Rajasthan

Explanation:

Meera Puraskar was instituted by the Rajasthan Sahitya Akademi to recognize the contributions of established authors and to encourage new writers in the field of Indian Literature. The Award is given every year in Udaipur, and comprises of Cash Prizes.
6. Who was felicitated with the notable Vikram Sarabhai Memorial Award 2015?
[A] Balakrishnan
[B] MYS Prasad
[C] Ravi Shrivastav
[D] Arun Kumar
[E] None of the above

Answer: B. MYS Prasad

Explanation:

The director of Satish Dhawan Space Centre (SDSC) and Sriharikota Range (SHAR), MYS Prasad, was honoured with the Vikram Sarabhai Memorial Award 2015, by the Indian Science Congress Association for his tremendous contribution to Reasearch & Development in the field of Space Science during his career at ISRO.
7. Satya Nadella, the latest receiver of the Pravasi Bhartiya Samman, is the CEO of which of the following Companies?   
[A] Oracle
[B] Microsoft
[C] International Business Machines (IBM)
[D] Symantec
[E] None of the above

Answer: B. Microsoft

Explanation:

Satya Narayan Nadella, is an Indian-American Business Executive, currently the CEO of Microsoft. He was one among the 15 recipients of the award conferred by the Vice President of India, on the occasion of the 13th Pravasi Bhartiya Divas at Mahatma Mandir.
8. Who among the following recently received the Queen's Gold Medal for Poetry 2014?
[A] Imtiaz Dharekar
[B] Ryan Adams
[C] Salman Akhtar
[D] Javed Akhtar
[E] None of the above

Answer: A. Imtiaz Dharekar

Explanation:

The Queen's Gold Medal for Poetry was instituted by King George V in 1933 and is awarded for a book of narrative poetry published by a poet/writer in any of the Commonwealth realms. Pakistan born-British poet, Imtiaz Dharekar, was awarded the Medal in 2014 for her latest collection, "Over the Moon" and a lifetime's contribution to poetry.
9. Which bank grabbed the Custodian of the Year Award 2014?
[A] Royal Bank of Scotland
[B] HSBC
[C] Deutsche Bank
[D] Bank Of England
[E] None of the above

Answer: C. Deutsche Bank

Explanation:

Deutsche Bank won the Custodian Of the Year Award 2014 on 15th November 2014. It was presented with the title "Channel Islands Custodian of the Year 2014". The Custody Risk European Awards are organised by the Incisive Media Group to identify the Best Companies in custody and fund administration across Europe.
10.

Vikram Sarabhai Memorial Award, the prestigious award for exceptional contribution by a Scientist is awarded by -----

[A] Indian Space Research Organization
[B] Ministry of Science & Technology
[C] Indian Science Congress Association
[D] Vikram Sarabhai Memorial Trust
[E] None of the above

Answer: C. Indian Science Congress Association

Explanation:

The Indian Science Congress Association instituted the Vikram Sarabhai Award in 1997-98 and is given in alternate years since then, to Indian Scientists in recognition of their incredible contribution to the field of Science. The award is given in August every year on the occasion of the birth anniversary of Dr. Vikram Sarabhai, the great physicist who is also considered the father of India’s Space Programme.


Comments: (Your feedback is valuable to us)

DHRUBA CHARAN DUTTA 7 months ago Reply

Quiz is very useful for all competitive examination


Davinder Singh 1 year ago Reply

thanks