Geography Questions and Answers - General Knowledge Quiz

General Knowledge : Geography

This is General Knowledge Section and you are reading Global Geography Multiple Choice Questions and Answers from Worldwide. Geography questions and answers for competitive exams pdf
1. Which one of the following zones of the atmosphere is rich in Ozone gas ?
[A] Mesosphere
[B] Troposphere
[C] Stratosphere
[D] Ionosphere

Answer: C. Stratosphere

2. The mass of water vapour per unit volume of air is known as ?
[A] Relative humidity
[B] Specific humidity
[C] Absolute humidity
[D] Variable humidity

Answer: C. Absolute humidity

3. Troposphere is the hottest part of the atmosphere because ?
[A] It is closest to the sun
[B] Heat is generated in it
[C] It is heated by the Earth's surface
[D] There are charged particles in it

Answer: C. It is heated by the Earth's surface

4. Which one of the four regions above Earth has smallest height (Km) ?
[A] Stratosphere
[B] Mesosphere
[C] Thermosphere
[D] Troposphere

Answer: D. Troposphere

5. Which one of the following features is not a product of volcanism ?
[A] An Erratic
[B] A Dyke
[C] A Crater
[D] A Geyser

Answer: A. An Erratic

6. Continents have drifted apart because of ?
[A] Volcanic eruption
[B] Tectonic activities
[C] Folding and Faulting of rocks
[D] All of the above

Answer: D. All of the above

7. Which one is the largest among the following deserts ?
[A] Australian
[B] Gobi
[C] Kalahari
[D] Atacama

Answer: A. Australian

8. 'Mons Scale' is used to indicate the ?
[A] Degree of viscosity of a liquid
[B] Degree of brittleness of a substance
[C] Degree of hardness of minerals
[D] Degree of electricity of a material

Answer: C. Degree of hardness of minerals

9. The world's most attractive volcano ?
[A] Cotopaxi
[B] Fujiyama
[C] Kilauea
[D] Vesuvius

Answer: C. Kilauea

10. A sand deposit extending into the mouth of a bay is a ?
[A] Headland
[B] Sea Stack
[C] Split
[D] Berm

Answer: C. Split


Comments: (Your feedback is valuable to us)

Shivaraj kumar M A 2 months ago Reply

good info


DHRUBA CHARAN DUTTA 4 months ago Reply

very very interesting.


DHRUBA CHARAN DUTTA 5 months ago Reply

very good


piku 1 year ago Reply

30. Continents have drifted apart because of:- Tectonic activities


Piku 1 year ago Reply

29. Which one is the largest among the following deserts?
It should be Gobi( the cold desert) based on area. ref:


furu ayasaki 1 year ago Reply

there are many more things for u to witness and know!!!!!!


Abrar Gangstar 1 year ago Reply

sorry


Abrar Gangstar 1 year ago Reply

the best lolly sexy


sandeep 1 year ago Reply

Awesome


Sreelekha C.K 1 year ago Reply

nice


PRITAM MANDAL 1 year ago Reply

i will


;