Famous Places Questions And Answers - General Knowledge

Related Topics:

General Knowledge : Famous Places

Multiple choice questions and answers on Famous Places from General Knowledge Section. These questions are based on the various famous places around the world.
1. In India, which festival coincide with the festivals of Songkran in Thailand, Thingyan in Myanmar and Aluth Avurudda in Sri Lanka?
[A] Makar Sankranti
[B] Holi
[C] Guru Poornima
[D] Baisakhi
[E] None of these

Answer: D. Baisakhi

Explanation:

The harvest festival of Baisakhi popularly celebrated in North India coincides with the Songkran festival of Thailand, the Thingyan in Myanmar and the Aluth Avurudda in Sri Lanka. In all the latter three festivals, the coming of a New Year is the central theme and involves various indigenous ways of celebrations.
2. What region is also referred as the “garden of southern India” ?
[A] Western Ghats
[B] Cardamom Hills
[C] Nilgiris
[D] Cauvery Delta
[E] None of these

Answer: D. Cauvery Delta

Explanation:

Cauvery river also known as Dakshin Ganga is one of the major rivers if the south Indian region. On its course to Bay of Bengal, Cauvery gets branched into many distributaries forming many fertile deltas.It is for this reason that Cauvery is also known as the “garden of southern India.”
3. Which country celebrates Hinamatsuri, the Doll festival?
[A] China
[B] South Korea
[C] Malaysia
[D] Japan
[E] None of these

Answer: D. Japan

Explanation:

Hinamatsuri, the Doll festival is celebrated in Japan. The festival originated durinf the Heian era and has been continuing every year since then. Celebrated on the 3rd of March, festivities include Japanese people bringing their dolls for display, processions, and exhibitons of dlls representing the court culture of the older times. The covering of the platform with a red carpet is an important feature of the festival.
4. “Rani ki Vav” an archaeological attraction is located in which of the following states?
[A] Andhra Pradesh
[B] Gujarat
[C] Madhya Pradesh
[D] Haryana
[E] None of these

Answer: B. Gujarat

Explanation:

Rani ki Vav meaning the Queen’s Stepwell is an archaeological site in the state of Gujarat. Beauitfully structured, the site has been included in the list of international heritage sites by UNESCO. With the help of the ambitious project, The Scottish Ten, Rani ki Vav is among the five heritage sites that would be recreated digitally for managment and conservation.
5. In which state is the Himalayan Kumbh organized in every twelve years?
[A] Himachal Pradesh
[B] Uttarakhand
[C] Sikkim
[D] Jammu & Kashmir
[E] None of these

Answer: B. Uttarakhand

Explanation:

Nandadevi Raj Jaat yatra also known as Himalayan Kumbh is held in Uttarakhand. The 20 day festival is celebrated in the respect of Nanda Devi and takes place in every 12 years. The festival includes a 280 km treck the devotees measure as a part of religious traditions and customs.
6. Which state has the Buddhist site “Benuban Vihar monastery”, ?
[A] Assam
[B] Tripura
[C] Sikkim
[D] Andhra Pradesh
[E] None of these

Answer: B. Tripura

Explanation:

The Benuban Vihar monastery is situated 2 km from the capital city of Agartala in Tripura. One of the important pilgrim centres for Buddhism in northeast India, the monastry has a small shrine that houses metal idols of Bodhisatva and Lord Buddha.
7. Tin which city is the he museum depicting the spirit of pro-democracy protests in Beijing Tiananmen Square located?
[A] Shanghai
[B] Honk Kong
[C] New Delhi
[D] Bangkok
[E] None of these

Answer: B. Honk Kong

Explanation:

The world’s first museum dedicated to the Tiananmen Square crackdown was opened in Hong Kong. It marked the emotions and 1989 pro-democracy protests in Beijing. The museum features videos and photographs of the protests.
8. Of the given options, which city is known as the “city of itar (perfume)”?
[A] Lucknow
[B] Kannauj
[C] Bhopal
[D] Varanasi
[E] None of these

Answer: B. Kannauj

Explanation:

The city of Kannauj, situated on the banks of Ganges in Uttar Pradesh in also known as the city of perfumes. It was the capital of Harshavardhan and since the ancient era, the city was famous for its scents especially the rose fragrance and also for tobacco.
9. Where is the Indian Sloth beaar preserving Daroji Sanctuary located?
[A] Andhra Pradesh
[B] Karnataka
[C] Tamil Nadu
[D] Maharashtra
[E] None of these

Answer: B. Karnataka

Explanation:

Daroji Slothbear sanctuary is located in Karnataka. Near to the historical site of Hampi, The sanctuary is spread over 55 square km of land. The objective of setting up this sanctury was exclusively the preservation of Indian Sloth bears.
10. Which planet experiences the volcano with the name of “Arsia Mon”?
[A] Jupiter
[B] Mars
[C] Earth
[D] Saturn
[E] None of these

Answer: B. Mars

Explanation:

Arsia Mons is among the three volcanos of the planet Mars. Arsia Mons is a shield volcano with a slow slope. Arsia Mons is thirty times in volumes of Mauna Loa in Hawaii, the largest volcano on Earth.

Comments: (Your feedback is valuable to us)

SHIVAM SWAROOP PRASAD 1 year ago Reply

THIS GK QUESTIONS ARE VERY GOOD AND I HAVE GAINED A LOT OF KNOWLEDGE FROM THESE QUESTIONS. THANK YOU FOR YOUR PUBLICATIONS. PUBLISH MORE AND MORE


paras sharma 2 years ago Reply

nice