Election Commission of India Quiz Questions and Answers

Related Topics:

General Knowledge : Election Commission of India

Election Commission of India Multiple Choice Questions and answers from General Knowledge Section. This Quiz will refer to various topics like when was it formed, first election commissioner, when was the first EVM used etc. and many more such interesting questions on Electronic Voting Machine

1. Who limits the number of Election Commissioners?
[A] Parliament
[B] President
[C] PM
[D] None of the above.

Answer: B. President

2. Who appoints the Chief Election Commissioners in India for different states?
[A] Parliament
[B] President
[C] PM
[D] None of the above.

Answer: B. President

3. Which one of the following does not come under the duties of Election Commission?
[A] Providing recognition to new political parties
[B] To conduct election for Prime Minister of India.
[C] Assign election symbols for parties.
[D] None of the above.

Answer: D. None of the above.

4. Who is the current Chief Election Commissioner of India ?
[A] V.S. Sampath
[B] S.N Shrinivasan
[C] V.K Naidu
[D] Yerram Naidu

Answer: A. V.S. Sampath

5. What is the role of the Election Commission of India?
[A] to conduct elections in India
[B] to implement norms and the Model Code of Conduct for free and fair elections
[C] to oversee political parties and paid mews instances
[D] All of the above

Answer: D. All of the above

6. When was the website of Election Commission of India launched?
[A] February 28, 2000
[B] February 28, 1998
[C] February 20, 1996
[D] January 28, 1991

Answer: B. February 28, 1998

7. Which authority in India conducts elections to Corporations, Municipalities?
[A] Parliament
[B] State Election Commissions
[C] Rajya Sabha
[D] None of the above

Answer: B. State Election Commissions

8. Which of the following does the Election Commission not hold elections for?
[A] General Elections
[B] Assembly Elections
[C] Rajya Sabha Elections
[D] Local Bodies

Answer: B. Assembly Elections

9. In which year was the Election Commission of India constituted?
[A] 1947
[B] 1950
[C] 1949
[D] 1951

Answer: B. 1950

10. Who was the 1st Chief Election Commissioner of India?
[A] S. Y. Quraishi
[B] R. K. Trivedi
[C] Sukumar Sen
[D] R. V. S. Peri Sastri
[E] Vinay Ukala

Answer: C. Sukumar Sen

Explanation:

Sukumar Sen was the first Chief Election Commissioner of India, serving from 21 March 1950 to 19 December 1958.Under his leadership, the Election Commission successfully administered and oversaw independent India's first two general elections, in 1951–52 and in 1957. He also served as first Chief Election Commissioner in Sudan.

Comments: (Your feedback is valuable to us)

bishwa 4 hours ago Reply

Most


munwar 12 hours ago Reply

great knowledge this really Good ti be undersatnd