Daily GK Current Affairs MCQs with Answers PDF

Exercise:

General Knowledge : Daily GK Current Affairs

Daily General Knowledge Current Affairs News for IAS, UPSC, PCS, IBPS, SSC CGL 2016 Exams. These questions are based on daily basis GK news from the world. This quiz will help you to make updated on current happenings and may be useful for all upcoming competitive exams like, IAS, PCS, IBPS, SSC CGL, Bank Clerical. These questions are in the form of Multiple choice questions with answers and explanations in English or Hindi you can download full PDF of this quiz free.
1. Pandit Jawarharlal Nehru was the Prime Minister of India from 1947 to _______.
[A] 1964
[B] 1966
[C] 1963
[D] 1962
[E] 1960

Answer: E. 1960

Explanation:

Pandit Jawarharlal Nehru was the Prime Minister of India from 15 August 1947 to 27th May 1964. PM Narendra Modi paid tributes to Pandit Jawaharlal Nehru on his 53rd death anniversary. Jawarharlal Nehru remains the longest-serving prime minister of India as he remained in power for 17 years.
2. KPS Gill, who was known for rooting out militancy from Punjab, was belonged to which state?
[A] Rajasthan
[B] Haryana 
[C] Punjab
[D] Himachal Pradesh
[E] Chhattisgarh

Answer: C. Punjab

Explanation:

KPS Gill was from Punjab. He passed away on May 26 due to cardiac arrest. He received a Padma Shri award in 1989 for his work in the civil service.He has been called a "supercop" for his work in Punjab, where he served twice as DGP.Gill’s major successes included commanding Operation Black Thunder in 1988.
3. Name the mountaineer who on May 27 became the first person from Nepal to scale Mount Everest 21 times.
[A] Apa Sherpa
[B] Phurba Tashi Sherpa
[C] Ang Dorje Sherpa
[D] Lakpa Rita Sherpa
[E] Kami Rita Sherpa

Answer: E. Kami Rita Sherpa

Explanation:

Kami Rita Sherpa from Nepal created history by scaling Mt. Everest for a record 21 times.He became one of the three climbers in the world to hold the record for most of the summits on Mt Everest.Apa Sherpa and Phurba Tashi Sherpa have also scaled the highest peak 21 times.He has already climbed most of the peaks above 8,000 m including K2, Cho-oyu, Lhoste and Annapurna among others.
4. President Pranab Mukherjee presented the Dr. Ambedkar National Awards on May 26 to people who promoted social understanding and the upliftment of weaker sections of the society. The award ceremony was held in ____.
[A] Mumbai
[B] Nagpur
[C] New Delhi
[D] Bhopal
[E] Chennai

Answer: C. New Delhi

Explanation:

President Mukherjee presented Dr. Ambedkar National Awards for outstanding contribution to the promotion of social understanding and for upliftment of weaker sections of the society for the years 2011, 2012 and 2014 in New Delhi.The President congratulated Union Minister for Social Justice and Empowerment for helping the cause.
5. Who will be incharge of Human Resources in Snapdeal?
[A] M. Narayanappa
[B] Kalyan Krishnamurthy
[C] Ravi Tripathi
[D] Bimal N. Patel
[E] Nitin Seth

Answer: B. Kalyan Krishnamurthy

Explanation:

Flipkart CEO Kalyan Krishnamurthy has taken additional charge of the Human Resources amid merger talks with Snapdeal.He took over the HR function from chief operating officer Nitin Seth.He will also directly oversee the finance function and CFO Sriram Venkataraman will report to him.Flipkart faced serious HR challenges last year when a flurry of senior executives quit the firm.
6. The 2017 G7 summit was held in which country?
[A] UK
[B] Italy
[C] Russia
[D] France
[E] Greece

Answer: B. Italy

Explanation:

The 2017 G7 summit was held in Taormina, Italy from May 25-27. The summit will focus on issues surrounding security and growth. A tough debate is expected on issues including trade and climate change.G7 consists of Canada, France, Germany, Italy, Japan, the UK and US. The EU also has representatives.Jean-Claude Juncker and Donald Tusk will be representing the European Union.
7. Who has been appointed as the new Economic Affairs Secretary?
[A] Hem Pande
[B] Senthil Rajan
[C]     Braj Bihari Kumar
[D] Tapan Ray
[E] Saibal Kumar Gupta

Answer: D. Tapan Ray

Explanation:

According to Appointments Committee of the Cabinet Tapan Ray will take up the additional charge of the post of Secretary of Department of Economic Affairs.He will replace Shaktikanta Das whose tenure was extended by government by 3 months.Tapan Ray is a 1982 batch IAS officer of Gujarat cadre.He has held various positions at the Centre in power, textiles and defence ministries.
8. The Indo-Thailand Siam Bharat 17 military exercise is being held in _________.
[A] Chiang Rai
[B] Chiang Dao
[C] Chiang Kham
[D] Chiang Khong
[E] Chiang Mai

Answer: E. Chiang Mai

Explanation:

Indo-Thailand Humanitarian Assistance and Disaster Relief (HADR) Table Top Exercise 2017 is in progress at Chiang Mai, Thailand from 22 May to 26 May 17 between the Indian Air Force and Royal Thailand Air Force (RTAF). The eleven member IAF contingent is led by Group Captain Sucharu Rai VM. This is second such exercise to be conducted between the two Air Forces.
9. Who is the author of the book, 'Marching with a Billion-Analysing Narendra Modi’s Government at Mid term'?
[A] Rajesh Jain
[B] R.K. Pachnanda
[C] Uday Mahurkar
[D] Suresh Tendulkar
[E] None of the above

Answer: C. Uday Mahurkar

Explanation:

Uday Mahurkar is the author of the book, 'Marching with a Billion-Analysing Narendra Modi’s Government at Mid term'. It was released by President Pranab Mukherjee. He also released the book, 'Mann Ki Baat-A Social Revolution on Radio'.
10. The government has granted ______ the power to grant industrial licences for defence manufacturing.
[A] NCP
[B] ECGCI
[C] IBBI
[D] DIPP
[E] NIDM

Answer: D. DIPP

Explanation:

Government has made Department of Industrial Policy and Promotion the authority to grant manufacturing licence for defence items.Until now, the exercise was being carried out by the home ministry. DIPP is under the ministry of commerce and industry.It is mainly responsible for formulation of polices with regard to promotion of foreign investment and manufacturing industries.

Comments: (Your feedback is valuable to us)

Shailja 4 months ago Reply

Good post


manjunatha s 5 months ago Reply

very resourceful to every zealful individual.


Ayaz Ahmed 5 months ago Reply

good website for test preparation


JUNIOR ENGINEER HOSKOTE 5 months ago Reply

excellent


priyanka 6 months ago Reply

these quizes are really helpful.. good work..


ANUBHAV 7 months ago Reply

CLAT TEST SERIES NOT AVAILABLE PLEASE PROVIDE US


waseem ahmed 7 months ago Reply

these quizes are very-very valuable for all of us.....
thanks amit sir and all team of kbc


DHRUBA CHARAN DUTTA 9 months ago Reply

Quiz is very helpful for future.


Dhruba Charan Dutta 9 months ago Reply

quiz is very interesting.

Dhruba Charan Dutta 9 months ago

quiz is very useful for competative examination.


Mayurakshi Purawat 10 months ago Reply

The site is beneficial for aspirants but it is very annoying that we are forced to share on Facebook unnecessarily in order to download free PDFs. Please do something about this.