Biology: Plant Kingdom Quiz Questions And Answers

Exercise:

Diversity of Living Organisms : Plant Kingdom

Plant Kingdom Multiple Choice Questions and Answers from Biology Chapter "Diversity of Living Organisms".

1. Select the wrong statement: [NEET 2013]
[A] Isogametes are similar in structure, function and behaviour
[B] Anisogametes differ either in structure, function or behaviour
[C] In oomycetes female gamete is smaller and motile, while male gamete is larger and nonmotile
[D] Chlamydomonas exhibits both isogamy and anisogamy and fucus shows oogamy

Answer: C. In oomycetes female gamete is smaller and motile, while male gamete is larger and nonmotile

2. Read the following statements (A-E) and answer the question which follows them [NEET 2013]

(A) In liverworts, mosses, and ferns gametophytes are free-living

(B) Gymnosperms and some ferns are heterosporous

(C) Sexual reproduction in Fucus, Volvox and Albugo is oogamous

(D) The sporophyte in liverworts is more elaborate than that in mosses

(E) Both, Pinus and Marchantia are dioecious

How many of the above statements are correct?

[A] One
[B] Two
[C] Three
[D] Four

Answer: C. Three

3. Choose the correct statement :
[A] Apophysis is the basal fertile part of the capsule in Funaria
[B] Apophysis is the apical sterile part of the microsporophyll in Cycas
[C] Apospory is the development of sporophyte from vegetative' cells of the gametophyte
[D] Apogamy is the development of gametophyte from the vegetative cells of the sporophyte

Answer: B. Apophysis is the apical sterile part of the microsporophyll in Cycas

4. Match items in Column I with those in Column II
  Column I   Column II  
(A) Peritrichous flagellation (J) Ginkgo
(B) Living fossil (K) Macrocystes
(C) Rhizophore (L) Escherichia coli
(D) Smallest flowering plant (M) Selaginella
(E) Largest Perennial alga (N) Wolffia
Select the correct answer with the following
[A] A – L, B – J, C – M, D – N, E – K
[B] A – K, B – J, C – L, D – M, E – N
[C] A – J, B – K, C – N, D – L, E – K
[D] A – N, B – L, C – K, D – N, E – J

Answer: A. A – L, B – J, C – M, D – N, E – K

5. Which one pair of examples will correctly represent the grouping Spermatophyta according to one of the schemes of classifying plants:
[A] Acacia, Sugarcane
[B] Pinus, Cycas
[C] Rhizopus, Triticum
[D] Ginkgo, Pisum

Answer: D. Ginkgo, Pisum

6. Haploid brown, hairlike, delicate unicellular outgrowths are:
[A] Root hairs of Gymnosperms
[B] Paraphyses of mosses
[C] Root modules of Pulses
[D] Rhizoids of fern plants

Answer: D. Rhizoids of fern plants

7. Which one of the following in Spirogyra is different based on its nucleus?
[A] Zygospore
[B] Azygospore
[C] Aplanospore
[D] Akinete

Answer: A. Zygospore

8. Which one of the following pairs is wrongly matched while the remaining three are correct?
[A] Bryophyllum – Leaf buds
[B] Agave – Bulbils
[C] Penicillium – Conidia
[D] Water hyacinth – Runner

Answer: D. Water hyacinth – Runner

9. Nostoc fixes dinitrogen in symbiotic association with the following :

I. Alnus

II. Gunnera

III. Anthoceros

IV. Casuarina

The correct combination is :

[A] I and II
[B] II and III
[C] I and III
[D] I and IV

Answer: B. II and III

10. Which of the following taxa shows zooidogamous oogamy?

(I) Spirogyra

(II) Funaria

(III) Pteris

(IV) Cycas

The correct answer is :

[A] I, II, III
[B] I, III, IV
[C] I, II, IV
[D] II, III, IV

Answer: D. II, III, IV


Comments: (Your feedback is valuable to us)
;