Microorganisms Quiz - Virus, Bacteria, Fungi and Protist Kingdom Biology Questions

Exercise:

Diversity of Living Organisms : Microorganisms

Microorganisms Quiz Contains Multiple Choice Questions related to Viruses, Archaea Kingdom, Monera Kingdom, Protista Kingdom, Bacteria Kingdom, Fungi Kingdom, Algae.

1. Study the following columns and select the most appropriate matching from the options below.

Column I

Column II

A. Devoid of flagella I. Single spherical bacterium
B. Rod shaped II. Pneumonia causing bacteria
C. Bacteria in pairs III. Anthrax causing bacteria
D. Comma shaped IV. Cholera causing bacteria
  V. Pleomorphic bacteria
[A] A - I, B - II, C - III, D - IV
[B] A - V, B - IV, C - II, D - I
[C] A - I, B - III, C - II, D - IV
[D] A - V, B - I, C - II, D - IV

Answer: C. A - I, B - III, C - II, D - IV

2. Study the following columns and select the most appropriate matching from the options below.

Column I

Column II

A. Pasteurella pestis I. Angular leaf spot of cotton
B. Treponema pallidum II. Amphotericin
C. Mycobacterium bovis III. Actinomycosis of cattle
D. Streptomyces nodosus IV. Syphilis
  V. Plague
[A] A - IV, B - I, C - II, D - III
[B] A - II, B - III, C - IV, D - V
[C] A - V, B - IV, C - III, D - II
[D] A - III, B - II, C - I, D - IV

Answer: C. A - V, B - IV, C - III, D - II

3. Identify the correct pair of events when temperate phages infect bacteria :

(I) No prophages are formed.

(II) Bacterial cell undergoes many divisions

(III) Bacterial cell undergoes immediate lysis

(IV) Prophages are formed

The correct pair is

[A] I, II
[B] II, III
[C] III, IV
[D] II, IV

Answer: D. II, IV

4. Which of the following protects the bacteria from the enzymes present in the external medium?
[A] Flagella
[B] S-layer
[C] Slime layer
[D] Cell wall

Answer: B. S-layer

5. A bacterium is capable of withstanding extreme heat, dryness and toxic chemicals. This indicates that it is probably above to form
[A] Endotoxins
[B] Endospores
[C] A thick peptidoglycan wall
[D] Endogenous buds

Answer: B. Endospores

6. Which one of the following is correct about Cosmid?
[A] Extra genetic material in mycoplasma
[B] Circular DNA found in bacteria
[C] Extra DNA in bacteria
[D] Fragment of DNA inserted in bacteria for forming copies

Answer: D. Fragment of DNA inserted in bacteria for forming copies

7. Which of the following groups of organisms are ecologically similar?
[A] Consumer protists and fungi
[B] Monerans and producer protists
[C] Producer protists and consumer protists
[D] Monerans and fungi

Answer: D. Monerans and fungi

8. A bacterium which is capable of utilizing the most abundantly available gas in the atmosphere for one of its metabolic pathways, but cannot utilize the second most abundantly available for its another metabolic pathway is
[A] Azotobacter
[B] Clostridium
[C] Rhodomicrobium
[D] Xanthomonas

Answer: B. Clostridium

9. Reproduction in most of the bacteria is by a process known as
[A] Binary fission
[B] Budding
[C] Sexual
[D] Sporulation

Answer: A. Binary fission

10. An example of endomycorrhizal is
[A] Agaricus
[B] Glomus
[C] Nostoc
[D] Rhizobium

Answer: B. Glomus


Comments: (Your feedback is valuable to us)
;