Biology: Animal Kingdom Questions and Answers - Page 6

Exercise:

Diversity of Living Organisms : Animal Kingdom (Page 6)

(Showing: 51 - 60 out of 120 MCQs)

Animal Kingdom Questions and Answers from Diversity of Living Organisms Section in Biology Quiz.

51. In which one of the following the genus name, its two characters and its class/phylum are correctly matched?

 

Genus name

Two characters

Class/Phylum

1

Aurelia

(a) Cnidoblasts

Coelenterata

 

 

(b) Organ level of organization

 

2

Ascaris

(a) Body segmented

Annelida

 

 

(b) Males and females distinct

 

3

Salamandra

(a) A tympanum represents ear

Amphibia

 

 

(b) Fertilization is external

 

4

Pteropus

(a) Skin possesses hair

Mammalia

 

 

(b) Oviparous

 

[A] 1
[B] 2
[C] 3
[D] 4

Answer: C. 3

52. Bed Bugs contribute to the spread of
[A] Typhoid
[B] Yellow fever
[C] Typhus
[D] Trench fever

Answer: C. Typhus

53. Annelids are called ______ worms.
[A] Parasitic
[B] Segmented
[C] Flat-bodied
[D] Acoelomate

Answer: B. Segmented

54. Pupa occurs in the life cycle of
[A] Blatta
[B] Mosquito
[C] Housefly
[D] Periplaneta

Answer: B. Mosquito

55. Pneumatic bones are expected to be found in
[A] Flying fish
[B] Whale
[C] Tadpole of frog
[D] Pigeon

Answer: D. Pigeon

56. In cephalopod, the brain is formed from the fusion of ______.
[A] Spinal cord
[B] Ganglia
[C] Eye tissue
[D] Trochophore

Answer: B. Ganglia

57. Fluke infections are diseases of the _______ in humans.
[A] Blood
[B] Bile
[C] Digestive tract
[D] Lungs

Answer: C. Digestive tract

58. Radial symmetry is usually associated with
[A] lower grade of organization
[B] creeping mode of life
[C] aquatic life
[D] sedentary mode of life

Answer: D. sedentary mode of life

59. Male mosquitoes usually feed on
[A] Garbage
[B] Human blood
[C] Flower sap
[D] All of the above

Answer: C. Flower sap

60. Ichthyophis is a
[A] Worm blooded
[B] Limbless reptile
[C] Mammal
[D] Limbless amphibian

Answer: D. Limbless amphibian


Comments: (Your feedback is valuable to us)

Md Niraley 1 month ago Reply

Very good question


;