Biology: Animal Kingdom Questions and Answers - Page 4

Exercise:

Diversity of Living Organisms : Animal Kingdom (Page 4)

(Showing: 31 - 40 out of 120 MCQs)

Animal Kingdom Questions and Answers from Diversity of Living Organisms Section in Biology Quiz.

31. Which one of the following groups of three animals each is correctly matched with their one characteristic morphological feature?
  Animals Morphological feature
(1) Cockroach, Locust Taenia Metameric segmentation
(2) Liver fluke, Sea anemone, Sea cucumber Bilateral symmetry
(3) Centipede, Prawn, Sea urchin Jointed appendages
(4) Scorpion, Spider, Cockroach Ventral solid central nervous system
[A] Option (1)
[B] Option (2)
[C] Option (3)
[D] Option (4)

Answer: D. Option (4)

32. Which one of the following is NOT a characteristic of phylum Annelida?
[A] Ventral nerve cord
[B] Closed circulatory system
[C] Segmentation
[D] Pseudocoelom

Answer: D. Pseudocoelom

33. Which one of the following is the true description about an animal concerned?
[A] Cockroach – 10 pairs of spiracles (2 pairs on thorax and 8 pairs on abdomen)
[B] Earthworm – The alimentary canal consists of a sequence of pharynx, oesophagus, stomach, gizzard and intestine
[C] Frog – Body divisible into three regions - head, neck and trunk
[D] Rat – Left kidney is slightly higher in position than the right one

Answer: A. Cockroach – 10 pairs of spiracles (2 pairs on thorax and 8 pairs on abdomen)

34. Phylum mollusca can be distinguished from other invertebrates by the presence of
[A] Bilateral symmetry and exoskeleton
[B] A mantle and gills
[C] Shell and non-segmented body
[D] A mantle and non-segmented body

Answer: D. A mantle and non-segmented body

35. Consider the following four statements (a - d) about certain desert animals such as kangaroo rat.

(a) They have dark colour and high rate of reproduction and excrete solid urine

(b) They do not drink water, breathe at a slow rate to conserve water and have their body covered with thick hairs

(c) They feed on dry seeds and do not require drinking water

(d) They excrete very concentrated urine and do not use water to regulate body temperature.

Which two of the above statements for such animals are true?
[A] (a) and (b)
[B] (c) and (d)
[C] (b) and (c)
[D] (c) and (a)

Answer: C. (b) and (c)

36. Animals, floating and drifting on the surface of water are ______.
[A] Benthos
[B] Pelagic
[C] Plankton
[D] Neritic

Answer: C. Plankton

37. A phenomenon when parasite parasitizes themselves is known as
[A] Hyperparasitism
[B] Parasitoids
[C] Monoxenous parasitism
[D] Polyxenous parasitism

Answer: A. Hyperparasitism

38. Air bladder is present in
[A] Chondrichthyes
[B] Star fishes
[C] Actinopterygii
[D] Flying fishes

Answer: C. Actinopterygii

39. All flat worms differ from all round worms in having
[A] Triploblastic body
[B] Solid mesoderm
[C] Bilateral symmetry
[D] Metamorphosis in the life history

Answer: B. Solid mesoderm

40. The cross section of the body of an invertebrate is given below. Identify the animal which has this body plan. cross section of the body of an invertebrate
[A] Round worn
[B] Planaria
[C] Earthworm
[D] Cockroach

Answer: B. Planaria


Comments: (Your feedback is valuable to us)

Md Niraley 3 months ago Reply

Very good question


;