Biology: Animal Kingdom Questions and Answers - Page 2

Exercise:

Diversity of Living Organisms : Animal Kingdom (Page 2)

(Showing: 11 - 20 out of 120 MCQs)

Animal Kingdom Questions and Answers from Diversity of Living Organisms Section in Biology Quiz.

11. Water-Vascular’ system is found in
[A] Sea-anemone
[B] Sea-pen
[C] Sea-cucumber
[D] Sea-horse

Answer: C. Sea-cucumber

12. Which one of the following statements is incorrect?
[A] Viviparity is the reproductive pattern shown by most mammals
[B] Viviparity occurs primarily in salamanders and caecilians.
[C] In viviparity, a shell does not form around the egg.
[D] Viviparity is not found in species of lizards and snakes.

Answer: D. Viviparity is not found in species of lizards and snakes.

13. Which one of the following statements is stated incorrectly regarding cartilaginous fishes?
[A] Cartilaginous fishes have sense organs.
[B] Most cartilaginous fishes have color vision.
[C] Teeth-like placoid scales are found on the skin of cartilaginous fishes.
[D] In cartilaginous fishes, gas exchange occurs in the gills.

Answer: B. Most cartilaginous fishes have color vision.

14. Which statement is correct regarding reptiles, birds, and mammals?
[A] Evolved from a common ancestor
[B] Embryos are surrounded by a fluid-filled sac called amnion
[C] Outer covering is largely watertight.
[D] All of the above

Answer: D. All of the above

15. Which one of the following characteristics is NOT a shared by birds and mammals?
[A] A backbone and internal skeleton
[B] Breathing using lungs
[C] Viviparity
[D] Warm blooded nature

Answer: C. Viviparity

16. Radial symmetry occurs in which set?
[A] Echinodermata and Coelenterata
[B] Porifera and Coelenterata
[C] Mollusca and Arthropoda
[D] Platyhelminthes and Coelenterata

Answer: A. Echinodermata and Coelenterata

17. Taxonomically a species is
[A] A group of evolutionary related populations
[B] Population having same evolutionary basis
[C] Category to which most taxonomic information is attached
[D] Fundamental unit is phylogenetic history of organisms

Answer: B. Population having same evolutionary basis

18. Column I contains larval stages and Column II contains the group to which it belongs. Match them correctly and choose the right answer from the options given below:
  Column – I   Column – II
A Planula p Annelida
B Tornaria q Mollusca
C Trochophore r Arthropoda
D Bipinnaria s Chordata
E Glochidium t Echinodermata
    u Coelenterata
[A] A = u, B = s, C = p, D = t, E = q
[B] A = q, B = t, C = p, D = s, E = u
[C] A = t, B = s, C = r, D = q, E = p
[D] A = s, B = r, C = q, D = p, E = t

Answer: A. A = u, B = s, C = p, D = t, E = q

19. Which one of the following statements is correct?
[A] Germ layers are tissue layers in the embryos of all animals except sponges.
[B] Germ layers include ectoderm, endoderm, and mesoderm.
[C] Flatworms have three germ layers whereas cnidarians and ctenophores have two.
[D] All of these are correct.

Answer: D. All of these are correct.

20. The figure shows four animals (a), (b), (c) and (d). Select the correct answer with respect to a common characteristic of two of these animals.
(a)   (b)   (c)   (d)  
[A] (a) and (d) have cnidoblasts for self-defence
[B] (c) and (d) have a true coelom
[C] (a) and (d) respire mainly through body wall
[D] (b) and (c) show radial symmetry

Answer: B. (c) and (d) have a true coelom


Comments: (Your feedback is valuable to us)

Md Niraley 3 months ago Reply

Very good question


;