Biology: Animal Kingdom Questions and Answers

Exercise:

Diversity of Living Organisms : Animal Kingdom

Animal Kingdom Questions and Answers from Diversity of Living Organisms Section in Biology Quiz.

1. Cell tissue grade of organization occurs in
[A] Platyhelminthes
[B] Sponges
[C] Protozoa
[D] Coelenterata

Answer: D. Coelenterata

2. Swarming generally occurs in
[A] Pyrilla
[B] Mosquito
[C] House fly
[D] Locust

Answer: D. Locust

3. Animals having a built in thermostat to maintain constant body temperature are known as
[A] Biothermic
[B] Poikilothermic
[C] Oligothermic
[D] Homeothermic

Answer: D. Homeothermic

4. Which one of the followings in birds indicates their reptilian ancestry?
[A] Eggs with a calcareous shell
[B] Scales on their hind limbs
[C] Four-chambered heart
[D] Two special chambers crop and gizzard in their digestive tract

Answer: B. Scales on their hind limbs

5. ______ are devoid of respiratory, excretory and circulatory organs.
[A] Threadworms
[B] Sponges
[C] Tapeworms
[D] Liver fluke

Answer: B. Sponges

6. Which one of the following statements is incorrect?
[A] Radial symmetry is displayed by sea anemone and aquatic animal.
[B] Fasciola hepatica is also known as the sheep liver fluke.
[C] Triploblastic animals are usually bilaterally symmetrical
[D] Mesoglea is present in between ectoderm and endoderm in Obelia

Answer: D. Mesoglea is present in between ectoderm and endoderm in Obelia

7. Which one of the followings belongs to platyhelminthes?
[A] Plasmodium
[B] Trypanosoma
[C] Schistosoma
[D] Wuchereria

Answer: C. Schistosoma

8. Radial symmetry is generally exhibited by which animals?
[A] Which are attached with substratum
[B] Which are aquatic
[C] Which have ciliary feeding
[D] Which have one opening of alimentary canal

Answer: B. Which are aquatic

9. Tachyglossus is a connecting link between
[A] Reptiles and Birds
[B] Amphibians and Reptiles
[C] Birds and Mammals
[D] Reptiles and Mammals

Answer: D. Reptiles and Mammals

10. The scientific name of Asian tiger mosquito
[A] Aedes aegypti
[B] Aedes albopictus
[C] Aedes taeniorhynchus
[D] Aedes albolineatus

Answer: B. Aedes albopictus


Comments: (Your feedback is valuable to us)

Md Niraley 1 month ago Reply

Very good question


;