Science Biology Multiple Choice Questions and Answers - General Knowledge Quiz - Page 6

Exercise:

General Knowledge : Biology (Page 6)

(Showing: 51 - 60 out of 65 MCQs)

General knowledge Biology Questions and Answers. Read these Biology quiz questions based on NCERT Book for SSC CGL 2016 Exam and other similar examinations.

51. The pteridophyte produces two kinds of spores.
[A] lycopodium
[B] Psilotum
[C] Selaginella
[D] Adiantum

Answer: C. Selaginella

52. Survival of the fittest' was proposed in his theory of evolution by
[A] Darwin
[B] Lamarck
[C] Mendel
[D] Hugo de vries

Answer: A. Darwin

53. Mark the correct statement :
[A] Foramen magnum is in the skull
[B] Foramen magnum is an aperture in the heart
[C] Foramen magnum is a large hole in the voice box
[D] Foramen magnum does not exist anywhere

Answer: B. Foramen magnum is an aperture in the heart

54. Mark the correct statement:
[A] All sperms fertilize all eggs
[B] Eggs are fertilized by many sperms
[C] Each egg is usually fertilized by one sperm
[D] Each sperm fertilizes one egg.

Answer: C. Each egg is usually fertilized by one sperm

55. Which part of the human brain is the centre of memory, learning, thinking and reasoning?
[A] Cerebrum
[B] Hypophysis
[C] Cerebellum
[D] Medulla

Answer: A. Cerebrum

56. The kinds of ribonucleic acid present in any plant cell will be
[A] 2
[B] 4
[C] 3
[D] 5

Answer: A. 2

57. Gene mutation takes place in
[A] Deoxyribonucleric acid
[B] Chloroplast
[C] Mitochondrion
[D] Ribosome

Answer: C. Mitochondrion

58. Which of the following hormones is responsible for the emotional states such as fear, anger and tension and a rise in blood pressure and heart rate?
[A] Somatotrophin
[B] Oxytocin
[C] Thyroxine
[D] Adrenaline

Answer: D. Adrenaline

59. The children of a colour-blind mother and a normal father will be
[A] Normal daughters and sons
[B] Normal sons and carrier daughters
[C] Colour blind sons and carrier daughters
[D] Colour blind sons and daughters

Answer: C. Colour blind sons and carrier daughters

60. The blood which leaves the liver and moves to the heart has a higher concentration of
[A] Glucose
[B] Bile Pigments
[C] Bile
[D] Urea

Answer: B. Bile Pigments


Comments: (Your feedback is valuable to us)

SHIBANI PRADHAN 1 month ago Reply

Nice question and these question are very useful to me


ISRAR AHMAD 1 month ago Reply

very helpfull


riya 1 month ago Reply

nice questions and helpful to


fidha fathima 1 month ago Reply

Its very useful ....for me


shweta 2 months ago Reply

Post a new comment.. . .pl.provide answers too.


Sammer 2 months ago Reply

Good knowldge


Suman 2 months ago Reply

Need more q


Simran 3 months ago Reply

Nice questions


Anurag kumar patel 3 months ago Reply

very important and useful questions for neet and other medical exam


prakash 3 months ago Reply

Very useful


Arpita Singh 3 months ago Reply

nice question ..... very knowledgeable


Femi A 4 months ago Reply

Good


Awortwe joseph 4 months ago Reply

Awortwe joseph a biology teacher, i find the questions to very usefull


Ankita 4 months ago Reply

It's very useful for me


kishor acharya 5 months ago Reply

It is very useful for us


Harshit 6 months ago Reply

I am happy after seeing that I am able to answer every single question


usha 6 months ago Reply

Its very use full to mcw


muhammad abbas 6 months ago Reply

very good .... its very useful for me thankyou


mo Abshir 7 months ago Reply

I love this method


Lucky 7 months ago Reply

It's very useful and gone a help me in quiz ..I wish I would win the title...


;