Science Biology Multiple Choice Questions and Answers - General Knowledge Quiz - Page 5

Exercise:

General Knowledge : Biology (Page 5)

(Showing: 41 - 50 out of 65 MCQs)

General knowledge Biology Questions and Answers. Read these Biology quiz questions based on NCERT Book for SSC CGL 2016 Exam and other similar examinations.

41. The Phylloclade commonly found in xerophytic plants is the modified ?
[A] stem
[B] roots
[C] leaf
[D] flower

Answer: C. leaf

42. Which one of the following has haustoria or sucking roots ?
[A] Orchids
[B] Mango
[C] Chestnut
[D] Cuscuta

Answer: D. Cuscuta

43. Potatoes are borne on ?
[A] Primary roots
[B] Stem branches
[C] Lateral roots
[D] Adventitious roots

Answer: B. Stem branches

44. Kidney stones are mainly formed by which of the following compound ?
[A] Sodium chloride
[B] Silicates
[C] Calcium bicarbonate
[D] Calcium Oxalate

Answer: D. Calcium Oxalate

45. The most advanced evolutionary inflorescent is found in ?
[A] Dahlia
[B] Calotropis
[C] Saliva
[D] Yucca

Answer: A. Dahlia

46. How do marine animals survive in water without air contact ?
[A] They do not require any oxygen
[B] They take oxygen from water
[C] They only produce oxygen in their body
[D] They get oxygen from water plants

Answer: A. They do not require any oxygen

47. Movement of cell against concentration gradient is called
[A] osmosis
[B] active transport
[C] diffusion
[D] passive transport

Answer: B. active transport

Explanation:

Active transport, this is the only transport method that can move species against their concentration gradient (from low to high concentration). Facilitated diffusion only moves species down their concentration gradient from high to low concentration.
48. Pollination is best defined as
[A] transfer of pollen from anther to stigma
[B] germination of pollen grains
[C] growth of pollen tube in ovule
[D] visiting flowers by insects

Answer: A. transfer of pollen from anther to stigma

49. Pine, fir, spruce, cedar, larch and cypress are the famous timber-yielding plants of which several also occur widely in the hilly regions of India. All these belong to
[A] angiosperms
[B] gymnosperms
[C] monocotyledons
[D] dicotyledons

Answer: B. gymnosperms

50. Ozone hole refers to
[A] hole in ozone layer
[B] decrease in the ozone layer in troposphere
[C] decrease in thickness of ozone layer in stratosphere
[D] increase in the thickness of ozone layer in troposphere

Answer: C. decrease in thickness of ozone layer in stratosphere


Comments: (Your feedback is valuable to us)

Femi A 3 days ago Reply

Good


Awortwe joseph 1 week ago Reply

Awortwe joseph a biology teacher, i find the questions to very usefull


Ankita 2 weeks ago Reply

It's very useful for me


kishor acharya 1 month ago Reply

It is very useful for us


Harshit 1 month ago Reply

I am happy after seeing that I am able to answer every single question


usha 2 months ago Reply

Its very use full to mcw


muhammad abbas 2 months ago Reply

very good .... its very useful for me thankyou


mo Abshir 2 months ago Reply

I love this method


Lucky 2 months ago Reply

It's very useful and gone a help me in quiz ..I wish I would win the title...


Adejoke 3 months ago Reply

Thanks. It's helpful.


Ajwad 3 months ago Reply

This is a very helpful website
and this MCQs are gonna help
me in my biology quiz of my
School on 28/09/2016


Nidhi 4 months ago Reply

very good site......very useful, thanks


nona 4 months ago Reply

thank you.. it is very helpful..


NAVDEEP SHARMA 4 months ago Reply

IT, IS VERY HELP FULL PEPER SET ,THANKU.


spiderman 5 months ago Reply

easy to understand as there's explanation for each questions


zainmalik 5 months ago Reply

this is very easy mcq


zainmalik 5 months ago Reply

easy mcq


jerilou1@yahoo.com 5 months ago Reply

thank you so much.... very comprehensive and very helpful as well


Ananthavalli.m 5 months ago Reply

Its really super and helpful


diya 5 months ago Reply

Its really hlpful

zainmalik 5 months ago

your cmnt is not truee


;