Science Biology Multiple Choice Questions and Answers - General Knowledge Quiz - Page 4

Exercise:

General Knowledge : Biology (Page 4)

(Showing: 31 - 40 out of 65 MCQs)

General knowledge Biology Questions and Answers. Read these Biology quiz questions based on NCERT Book for SSC CGL 2016 Exam and other similar examinations.

31. What is the amount of blood filtered by the Kidney within a minute ?
[A] 1200 ml
[B] 1600 ml
[C] 600 ml
[D] 800 ml

Answer: A. 1200 ml

32. Which of the following organism does not obey the 'Cell Theory' ?
[A] Virus
[B] Bacteria
[C] Fungi
[D] Plants

Answer: A. Virus

33. Which are among the following organs is involved in the conversion of ammonia, the main end product of protein digestion to excretory product urea?
[A] Kidney
[B] Lung
[C] Intestine
[D] Liver

Answer: D. Liver

34. Which of the following vitamin is considered to be a para - thormone ?
[A] Vitamin - A
[B] Vitamin - C
[C] Vitamin - D
[D] Vitamin - K

Answer: C. Vitamin - D

35. Which of the following impart yellow color to urine in humans ?
[A] Cholesterol
[B] Lymph
[C] Urochrome
[D] Bile Salts

Answer: C. Urochrome

36. The macro nutrients provided inorganic fertilisers are ?
[A] Carbon,Iron and boron
[B] magnesium,manganese and sulphur
[C] maagnesium,zinc and iron
[D] magnesium,phosphorus and potassium

Answer: B. magnesium,manganese and sulphur

37. Which one among the following vitamins is necessary for blood clotting ?
[A] Vitamin - A
[B] Vitamin - D
[C] Vitamin - K
[D] Vitamin - C

Answer: C. Vitamin - K

38. Which one among the following parts of castor seed yields oil ?
[A] Nucellus
[B] Ccaruncle
[C] Endosperm
[D] Cotyledon

Answer: C. Endosperm

39. The fruit after ripping becomes soft. It is due to ?
[A] dissolution of tannin in sap
[B] dissolution of middle lamella
[C] formation of ethylene gas
[D] formation of auxin

Answer: B. dissolution of middle lamella

40. Which one among the following is the largest edible bud found in nature ?
[A] Cauliflower
[B] Agave
[C] Cabbage
[D] Drpsera

Answer: C. Cabbage


Comments: (Your feedback is valuable to us)

Femi A 3 days ago Reply

Good


Awortwe joseph 1 week ago Reply

Awortwe joseph a biology teacher, i find the questions to very usefull


Ankita 2 weeks ago Reply

It's very useful for me


kishor acharya 1 month ago Reply

It is very useful for us


Harshit 1 month ago Reply

I am happy after seeing that I am able to answer every single question


usha 2 months ago Reply

Its very use full to mcw


muhammad abbas 2 months ago Reply

very good .... its very useful for me thankyou


mo Abshir 2 months ago Reply

I love this method


Lucky 2 months ago Reply

It's very useful and gone a help me in quiz ..I wish I would win the title...


Adejoke 3 months ago Reply

Thanks. It's helpful.


Ajwad 3 months ago Reply

This is a very helpful website
and this MCQs are gonna help
me in my biology quiz of my
School on 28/09/2016


Nidhi 4 months ago Reply

very good site......very useful, thanks


nona 4 months ago Reply

thank you.. it is very helpful..


NAVDEEP SHARMA 4 months ago Reply

IT, IS VERY HELP FULL PEPER SET ,THANKU.


spiderman 5 months ago Reply

easy to understand as there's explanation for each questions


zainmalik 5 months ago Reply

this is very easy mcq


zainmalik 5 months ago Reply

easy mcq


jerilou1@yahoo.com 5 months ago Reply

thank you so much.... very comprehensive and very helpful as well


Ananthavalli.m 5 months ago Reply

Its really super and helpful


diya 5 months ago Reply

Its really hlpful

zainmalik 5 months ago

your cmnt is not truee


;