Science Biology Multiple Choice Questions and Answers - General Knowledge Quiz - Page 3

Exercise:

General Knowledge : Biology (Page 3)

(Showing: 21 - 30 out of 65 MCQs)

General knowledge Biology Questions and Answers. Read these Biology quiz questions based on NCERT Book for SSC CGL 2016 Exam and other similar examinations.

21. Plants die in winter by frost because ?
[A] There is no transpiration
[B] No photosynthesis takes place at such low temperatures
[C] Respiration ceases at such low temperatures
[D] Of desiccation and mechanical damage to tissues

Answer: D. Of desiccation and mechanical damage to tissues

Explanation:

The water in cells freezes and expands. This ruptures the cell membranes. When plants thaw the cellular structural damage is to great for any metabolic functions so bacteria and fungi invade and decompose the organics.
22. Heart attack occurs due to ?
[A] Bacteria
[B] Stopping of heart beat
[C] Lack of blood supply to the heart itself
[D] Impairment of heart's working due to unknown reason

Answer: C. Lack of blood supply to the heart itself

Explanation:

A heart attack happens if the flow of oxygen-rich blood to a section of heart muscle suddenly becomes blocked and the heart can't get oxygen. Most heart attacks occur as a result of coronary heart disease (CHD).
23. Hay fever is a sign of ?
[A] Malnutrition
[B] Allergy
[C] Old Age
[D] Over Work

Answer: B. Allergy

Explanation:

The symptoms of hay fever include: (i)frequent sneezing (ii)  runny or blocked nose (iii) itchy, red or watery eyes (also known as allergic conjunctivitis) (iv) an itchy throat, mouth, nose and ears (v) cough, caused by postnasal drip (mucus dripping down the throat from the back of the nose)
24. The branch of agriculture which deals with the feeding, shelter, health and breeding of the domestic animals is called ?
[A] Animal Husbandry
[B] Dairy Science
[C] Veterinary Science
[D] Poultry

Answer: A. Animal Husbandry

Explanation:

Animal husbandry is the agricultural practice of breeding and raising livestock. The branch of agriculture that deals with the feeding, caring and breeding of domestic animals is called animal husbandry. Animal husbandry refers to raising or keeping of livestock, (domestic animals) for farm purposes, use or profit by selling the same. Husbanding means to use a resource carefully and without waste. Thus, animal farming or animal husbandry requires planning for domestic animal's shelter, breeding, health, disease control and proper economic utilization.
25.

The branch of agriculture which deals with the feeding, shelter, health and breeding of the domestic animals is called ?

[A] Animal Husbandry
[B] Dairy Science
[C] Veterinary Science
[D] Poultry

Answer: A. Animal Husbandry

Explanation:

Animal husbandry is the agricultural practice of breeding and raising livestock. The branch of agriculture that deals with the feeding, caring and breeding of domestic animals is called animal husbandry. Animal husbandry refers to raising or keeping of livestock, (domestic animals) for farm purposes, use or profit by selling the same. Husbanding means to use a resource carefully and without waste. Thus, animal farming or animal husbandry requires planning for domestic animal's shelter, breeding, health, disease control and proper economic utilization.

26.

Which of the following parts of human body is affected by Pyria ?

[A] Bronchus
[B] Small intestine
[C] Teeth and gums
[D] Large intestine

Answer: C. Teeth and gums

Explanation:

Pyria is the technical term for gum disease, which usually occurs when gum health decays and you end up with bleeding gums. Pyria is ususally a symptom of poor dental hygiene, where the person is not brushing often, or not adequately enough leading to bacteria growth in and around the gums.

27.

Which of the following diseases is caused by a virus ?

[A] Plague
[B] Polio
[C] Tetanus
[D] Leprosy

Answer: B. Polio

Explanation:

Polio is a contagious viral illness that in its most severe form causes paralysis, difficulty breathing and sometimes death.

28. Which one among the following is known as 'animal starch' ?
[A] Cellulose
[B] Glycogen
[C] Pectin
[D] Chitin

Answer: B. Glycogen

29. The vitamin which is generally excreted by human in urine is ?
[A] Vitamin - A
[B] Vitamin - D
[C] Vitamin - C
[D] Vitamin - E

Answer: C. Vitamin - C

30. The unit structure of genes is made up of ?
[A] RNA
[B] DNA
[C] endoplasmic reticulum
[D] magnesium

Answer: B. DNA


Comments: (Your feedback is valuable to us)

Femi A 3 days ago Reply

Good


Awortwe joseph 1 week ago Reply

Awortwe joseph a biology teacher, i find the questions to very usefull


Ankita 2 weeks ago Reply

It's very useful for me


kishor acharya 1 month ago Reply

It is very useful for us


Harshit 1 month ago Reply

I am happy after seeing that I am able to answer every single question


usha 2 months ago Reply

Its very use full to mcw


muhammad abbas 2 months ago Reply

very good .... its very useful for me thankyou


mo Abshir 2 months ago Reply

I love this method


Lucky 2 months ago Reply

It's very useful and gone a help me in quiz ..I wish I would win the title...


Adejoke 3 months ago Reply

Thanks. It's helpful.


Ajwad 3 months ago Reply

This is a very helpful website
and this MCQs are gonna help
me in my biology quiz of my
School on 28/09/2016


Nidhi 4 months ago Reply

very good site......very useful, thanks


nona 4 months ago Reply

thank you.. it is very helpful..


NAVDEEP SHARMA 4 months ago Reply

IT, IS VERY HELP FULL PEPER SET ,THANKU.


spiderman 5 months ago Reply

easy to understand as there's explanation for each questions


zainmalik 5 months ago Reply

this is very easy mcq


zainmalik 5 months ago Reply

easy mcq


jerilou1@yahoo.com 5 months ago Reply

thank you so much.... very comprehensive and very helpful as well


Ananthavalli.m 5 months ago Reply

Its really super and helpful


diya 5 months ago Reply

Its really hlpful

zainmalik 5 months ago

your cmnt is not truee


;