Science Biology Multiple Choice Questions and Answers - General Knowledge Quiz - Page 2

Exercise:

General Knowledge : Biology (Page 2)

(Showing: 11 - 20 out of 65 MCQs)

General knowledge Biology Questions and Answers. Read these Biology quiz questions based on NCERT Book for SSC CGL 2016 Exam and other similar examinations.

11. Who discovered the Polio vaccine ?
[A] Louis Pasteur
[B] Jonas Salk
[C] Konrad Zuse
[D] Eli Whitney

Answer: B. Jonas Salk

Explanation:

Two polio vaccines are used throughout the world to combat poliomyelitis (or polio). The first was developed by Jonas Salk through the use of HeLa cells and first tested in 1952.
12. Insects responsible for transmitting diseases are called ?
[A] Transmitter
[B] Drones
[C] Vector
[D] Conductor

Answer: C. Vector

Explanation:

A vector is any agent (person, animal or microorganism) that carries and transmits an infectious pathogen into another living organism.
13. Which animals may suffer from foot and mouth disease ?
[A] Cattle and Sheep
[B] Cattle
[C] Cattle and Pigs
[D] Cattle,Sheep and pigs

Answer: D. Cattle,Sheep and pigs

Explanation:

Foot-and-Mouth Disease is a severe, highly communicable disease of cattle, pigs, sheep, goats and deer.  It is caused by one of the smallest disease producing viruses known.  There are several different strains of the virus that cause the disease.  The strain now in England and Europe is harder on pigs and cattle but milder in sheep and goats.  Humans do not catch the virus.
14. The primary source of carbohydrates are ?
[A] marine animals
[B] crude oil
[C] plants
[D] coal-far

Answer: D. coal-far

15. Which one of the following is not a true fish ?
[A] Starfish
[B] Shark
[C] Eel
[D] Sea-horse

Answer: A. Starfish

Explanation:

Starfish or sea stars are star-shaped echinoderms belonging to the class Asteroidea.
16. What is "ALZHEIMER'S" disease ?
[A] It affects liver
[B] It affects Kidney
[C] It affects human immune system
[D] It is a disorder of the brain

Answer: D. It is a disorder of the brain

Explanation:

Alzheimer's is the most common form of dementia, a general term for memory loss and other intellectual abilities serious enough to interfere with daily life. Alzheimer's disease accounts for 60 to 80 percent of dementia cases.
17. The function of Trypsin is to ?
[A] Break down fats
[B] Break down proteins
[C] Synthesize proteins
[D] Break down Carbohydrates

Answer: B. Break down proteins

Explanation:

In the duodenum, trypsin catalyzes the hydrolysis of peptide bonds, breaking down proteins into smaller peptides.
18. Root nodules are commonly found in ?
[A] leguminous plants
[B] parasitic plants
[C] epiphytic Plants
[D] aquatic plants

Answer: A. leguminous plants

Explanation:

Root nodules occur on the roots of plants (primarily Fabaceae) that associate with symbiotic nitrogen-fixing bacteria. Under nitrogen-limiting conditions, capable plants form a symbiotic relationship with a host-specific strain of bacteria known as rhizobia. This process has evolved multiple times within the Fabaceae, as well as in other species found within the Rosid clade.

19. Which is the largest living bird ?
[A] Ostrich
[B] Peacock
[C] Dodo
[D] Turkey

Answer: A. Ostrich

Explanation:

The largest living bird, a member of the Struthioniformes, is the ostrich (Struthio camelus), from the plains of Africa and Arabia. A large male ostrich can reach a height of 2.8 m (9.2 ft) and weigh over 156 kg (345 lb). A mass of 200 kg (440 lb) has been cited for the ostrich but no wild ostriches of this massive weight have been verified.Eggs laid by the ostrich can weigh 1.4 kg (3 lb) and are the largest eggs in the world today.
20. Which is the chief nitrogenous waste in humans ?
[A] Urea
[B] Ammonia
[C] Uric acid
[D] Ammonium nitrate

Answer: A. Urea


Comments: (Your feedback is valuable to us)

Femi A 3 days ago Reply

Good


Awortwe joseph 1 week ago Reply

Awortwe joseph a biology teacher, i find the questions to very usefull


Ankita 2 weeks ago Reply

It's very useful for me


kishor acharya 1 month ago Reply

It is very useful for us


Harshit 1 month ago Reply

I am happy after seeing that I am able to answer every single question


usha 2 months ago Reply

Its very use full to mcw


muhammad abbas 2 months ago Reply

very good .... its very useful for me thankyou


mo Abshir 2 months ago Reply

I love this method


Lucky 2 months ago Reply

It's very useful and gone a help me in quiz ..I wish I would win the title...


Adejoke 3 months ago Reply

Thanks. It's helpful.


Ajwad 3 months ago Reply

This is a very helpful website
and this MCQs are gonna help
me in my biology quiz of my
School on 28/09/2016


Nidhi 4 months ago Reply

very good site......very useful, thanks


nona 4 months ago Reply

thank you.. it is very helpful..


NAVDEEP SHARMA 4 months ago Reply

IT, IS VERY HELP FULL PEPER SET ,THANKU.


spiderman 5 months ago Reply

easy to understand as there's explanation for each questions


zainmalik 5 months ago Reply

this is very easy mcq


zainmalik 5 months ago Reply

easy mcq


jerilou1@yahoo.com 5 months ago Reply

thank you so much.... very comprehensive and very helpful as well


Ananthavalli.m 5 months ago Reply

Its really super and helpful


diya 5 months ago Reply

Its really hlpful

zainmalik 5 months ago

your cmnt is not truee


;