Science Biology Multiple Choice Questions and Answers - General Knowledge Quiz

Exercise:

General Knowledge : Biology

General knowledge Biology Questions and Answers. Read these Biology quiz questions based on NCERT Book for SSC CGL 2016 Exam and other similar examinations.

1. What Is Juvenile Phase in organism?
[A] Asexual reproduction in organism
[B] Growth And Maturity In their life

Answer: B. Growth And Maturity In their life

Explanation:

Organism have to reach a certain stage of growth and maturity in their life,before they can reproduce sexually.This is called jjuvenile phase
2. Aspirin comes from which of the following ?
[A] Willow bark
[B] Oak tree
[C] Acacia
[D] Eucalyptus

Answer: A. Willow bark

Explanation:

Aspirin is obtained from the bark of the willow tree !
3. Carrot is orange in color because ?
[A] It grows in the soil
[B] It is not exposed to sunlight
[C] It contains carotene
[D] The entire plant is orange in color

Answer: C. It contains carotene

Explanation:

Carrots are orange because they absorb certain wavelengths of light more efficiently than others. Beta-carotene is the main pigment and is mainly absorbs
in the 400-500nm region of the visible spectrum with a peak absorption at about 450nm. Carotenoids are one of the most important groups of natural pigments.  They cause the yellow/orange colours of many fruit and vegetables.
4. The medulla oblongata is a part of human ?
[A] Heart
[B] Brain
[C] Liver
[D] Sex Organ

Answer: B. Brain

Explanation:

The medulla oblongata is the lower half of the brain stem, which is continuous with the spinal cord, the upper half being the pones. It is often referred to simply as the medulla.
5. The main excretory product of frog is ?
[A] Urea
[B] Ammonia
[C] Uric acid
[D] Amino acid

Answer: A. Urea

Explanation:

The frog excretes urea thus, is a ureotelic animal. It is carried by blood into the kidney where it is separated and excreted.
6. The lining of marrow cavity is called ?
[A] Episteum
[B] Periosteum
[C] Endosteum
[D] Sarcolemma

Answer: C. Endosteum

Explanation:

The medullary cavity (medulla, innermost part) is the central cavity of bone shafts where red bone marrow and/or yellow bone marrow (adipose tissue) is stored; hence, the medullary cavity is also known as the marrow cavity. Located in the main shaft (cortical bone) of a long bone (diaphysis) (consisting mostly of compact bone), the medullary cavity has walls composed of spongy bone (cancellous bone) and is lined with a thin, vascular membrane (endosteum). However, the medullary cavity is the area inside any bone (long, flat, etc.) that holds the bone marrow.
7. The largest part of the human brain is ?
[A] Medulla oblongata
[B] Cerebellum
[C] Cerebrum
[D] Mid-brain

Answer: C. Cerebrum

Explanation:

The cerebral hemispheres (the cerebrum) form the largest part of the human brain and are situated above other brain structures. They are covered with a cortical layer (the cerebral cortex) which has a convoluted topography

8. The largest organ of human body is ?
[A] Brain
[B] Heart
[C] Skin
[D] Liver

Answer: C. Skin

Explanation:

The largest organ in the human body is the one you can see most easily: the skin. The skin is considered an organ because it has some very specific functions — like maintaining body temperature and protecting the other organs from bacteria — that require some specialized tissues.
9. The human cell contains ?
[A] 44 chromosomes
[B] 48 chromosomes
[C] 46 chromosomes
[D] 23 chromosomes

Answer: C. 46 chromosomes

Explanation:

In humans, each cell normally contains 23 pairs of chromosomes, for a total of 46. Twenty-two of these pairs, called autosomes, look the same in both males and females. The 23rd pair, the sex chromosomes, differ between males and females.
10. The function of hemoglobin is ?
[A] To transport oxygen
[B] Destruction of bacteria
[C] Prevention of anemia
[D] Utilization of energy

Answer: A. To transport oxygen

Explanation:

Hemoglobin also spelled hemoglobin and abbreviated Hb or Hgb, is the iron-containing oxygen-transport metalloprotein in the red blood cells of all vertebrates as well as the tissues of some invertebrates. Hemoglobin in the blood carries oxygen from the respiratory organs (lungs or gills) to the rest of the body (i.e. the tissues). There it releases the oxygen to permit aerobic respiration to provide energy to power the functions of the organism in the process called metabolism.

Comments: (Your feedback is valuable to us)

shweta 2 weeks ago Reply

Post a new comment.. . .pl.provide answers too.


Sammer 3 weeks ago Reply

Good knowldge


Suman 3 weeks ago Reply

Need more q


Simran 1 month ago Reply

Nice questions


Anurag kumar patel 1 month ago Reply

very important and useful questions for neet and other medical exam


prakash 1 month ago Reply

Very useful


Arpita Singh 2 months ago Reply

nice question ..... very knowledgeable


Femi A 2 months ago Reply

Good


Awortwe joseph 2 months ago Reply

Awortwe joseph a biology teacher, i find the questions to very usefull


Ankita 2 months ago Reply

It's very useful for me


kishor acharya 3 months ago Reply

It is very useful for us


Harshit 4 months ago Reply

I am happy after seeing that I am able to answer every single question


usha 4 months ago Reply

Its very use full to mcw


muhammad abbas 4 months ago Reply

very good .... its very useful for me thankyou


mo Abshir 5 months ago Reply

I love this method


Lucky 5 months ago Reply

It's very useful and gone a help me in quiz ..I wish I would win the title...


Adejoke 5 months ago Reply

Thanks. It's helpful.


Ajwad 6 months ago Reply

This is a very helpful website
and this MCQs are gonna help
me in my biology quiz of my
School on 28/09/2016


Nidhi 6 months ago Reply

very good site......very useful, thanks


nona 6 months ago Reply

thank you.. it is very helpful..


;