Operating System Questions And Answers - Computer Science MCQ - Page 7

Exercise:

Computer Science : Operating System (Page 7)

(Showing: 61 - 70 out of 94 MCQs) Operating System is the main function-able part of our computer system. The operating system multiple choice questions and answers are discussed as below along with their explanations as necessary.
61. To avoid the race condition, the number of processes that may be simultaneously inside their critical section is
[A] 8
[B] 1
[C] 16
[D] 0

Answer: B. 1

62. A system program that combines the separately compiled modules of a program into a form suitable for execution
[A] assembler
[B] linking loader
[C] cross compiler
[D] load and go

Answer: B. linking loader

63. Process is
[A] program in High level language kept on disk
[B] contents of main memory
[C] a program in execution
[D] a job in secondary memory

Answer: C. a program in execution

64. In data base, a field is a----
[A] table of information
[B] lable
[C] group of related records
[D] none of these

Answer: C. group of related records

65. The data records arranged sequentially one after another in----
[A] serial data file
[B] random data file
[C] sequential data file
[D] none

Answer: C. sequential data file

66. Each line in a data file is called---
[A] record
[B] field
[C] data
[D] none

Answer: A. record

67. Every file must have a------
[A] data
[B] file name
[C] records
[D] field

Answer: B. file name

68.

The ----- contains data descriptions & defines the name, data type, & length of each field in the database.

[A] data dictionary
[B] data table
[C] data record
[D] data field

Answer: A. data dictionary

69. The purpose of the primary key in a database is to...
[A] unlock the database
[B] provide a map of the data
[C] uniquely identify a record
[D] none

Answer: B. provide a map of the data

70. When data changes in multiple lists & all lists are not updated, this causes;
[A] data redundancy
[B] information overload
[C] duplicate data
[D] data inconsistency

Answer: A. data redundancy


Comments: (Your feedback is valuable to us)

Pankaj Pawar 1 week ago Reply

Good one..But if you provide explaination to each answer, then it will be more advantageous.


ali 3 weeks ago Reply

so nice


sahil jadhav 3 weeks ago Reply

give question of 2003 answer


vijay kumar 3 months ago Reply

6. In the blocked state ?
[A] the processes waiting for I/O are found
[B] the process which is running is found
[C] the processes waiting for the processor are found
[D] none of the above
Answer: A. the processes waiting for I/O are found
ans is incorrect
In some website ans C is OK


Deb 5 months ago Reply

its really helpful for technical exam.thans .


raju kande 5 months ago Reply

This is excellent


usman 7 months ago Reply

70th is D: data inconsistency, not redundancy. redundancy is unusual repetition of data.


Tester 9 months ago Reply

Testing


mir mudasir 1 year ago Reply

useful questions for exams


mir mudasir 1 year ago Reply

useful questions for exams


mir mudasir 1 year ago Reply

useful questions for exams


JAMAL 1 year ago Reply

Q 69 answer is wrong at correct answer is option C


sathish 1 year ago Reply

94 th Question answer MULTIPLEXING.. not multiprogramming...


rekha 1 year ago Reply

94th question's answer should be multiprogramming

sathish 1 year ago

That answer is Multiplexing


karthi 1 year ago Reply

good


ibrahim bere 1 year ago Reply

Great effort,i like it.


nare 1 year ago Reply

thank u


Butterfly 1 year ago Reply

how can i download them?


DILIP PRAJAPATI 1 year ago Reply

good collection


vahida 1 year ago Reply

nice collection.