Operating System Questions And Answers - Computer Science MCQ - Page 6

Exercise:

Computer Science : Operating System (Page 6)

(Showing: 51 - 60 out of 94 MCQs) Operating System is the main function-able part of our computer system. The operating system multiple choice questions and answers are discussed as below along with their explanations as necessary.
51. Which of the following topologies consists of multiple CPUs connected by a single communication line running the length of the network
[A] Tree
[B] Ring
[C] Bus
[D] Star

Answer: C. Bus

52. Which of the following is the process by which a user's privileges ascertained ?
[A] Access Control
[B] Authorization
[C] Authentication
[D] None

Answer: B. Authorization

53. All of the following are examples of real security and privacy risks except
[A] Spam
[B] Hacker
[C] virus
[D] theft

Answer: A. Spam

54. Security violation due to
[A] Malicious
[B] Accidental
[C] Both A and B
[D] None

Answer: C. Both A and B

55. A public key encryption system
[A] Allows only the correct receiver to decode the data.
[B] Allows only one to decode the transmission.
[C] Allows only the correct sender to decode the data
[D] Does not encode the data before transmitting it.

Answer: A. Allows only the correct receiver to decode the data.

56. Which model estimates the total effort in terms of person,months of the technical project staff?
[A] COCOMO model
[B] Prototyping
[C] spiral
[D] Waterfall

Answer: A. COCOMO model

57. Bootstrap or vector is called
[A] Main program
[B] Grappling hook program
[C] Secondary program
[D] Primary storage

Answer: A. Main program

58. The DIR command in DOS operating system
[A] Extracts a list of file names
[B] Copies files
[C] Erases File
[D] none

Answer: A. Extracts a list of file names

59. The part of machine level instruction, which tells the central processor what has to be done, is
[A] Operation code
[B] Address
[C] Locator
[D] Flip-Flop
[E] None of the above

Answer: A. Operation code

60. Which of the following refers to the associative memory?
[A] the address of the data is generated by the CPU
[B] the address of the data is supplied by the users
[C] there is no need for an address i.e. the data is used as an address
[D] the data are accessed sequentially
[E] None of the above

Answer: C. there is no need for an address i.e. the data is used as an address


Comments: (Your feedback is valuable to us)

vijay kumar 3 weeks ago Reply

6. In the blocked state ?
[A] the processes waiting for I/O are found
[B] the process which is running is found
[C] the processes waiting for the processor are found
[D] none of the above
Answer: A. the processes waiting for I/O are found
ans is incorrect
In some website ans C is OK


Deb 1 month ago Reply

its really helpful for technical exam.thans .


raju kande 2 months ago Reply

This is excellent


usman 4 months ago Reply

70th is D: data inconsistency, not redundancy. redundancy is unusual repetition of data.


Tester 6 months ago Reply

Testing


mir mudasir 8 months ago Reply

useful questions for exams


mir mudasir 8 months ago Reply

useful questions for exams


mir mudasir 8 months ago Reply

useful questions for exams


JAMAL 9 months ago Reply

Q 69 answer is wrong at correct answer is option C


sathish 9 months ago Reply

94 th Question answer MULTIPLEXING.. not multiprogramming...


rekha 1 year ago Reply

94th question's answer should be multiprogramming

sathish 9 months ago

That answer is Multiplexing


karthi 1 year ago Reply

good


ibrahim bere 1 year ago Reply

Great effort,i like it.


nare 1 year ago Reply

thank u


Butterfly 1 year ago Reply

how can i download them?


DILIP PRAJAPATI 1 year ago Reply

good collection


vahida 1 year ago Reply

nice collection.


sachin 1 year ago Reply

Thanks


Saleem Salamat 1 year ago Reply

good knowledge


Solbin 1 year ago Reply

good


;