Operating System Questions And Answers - Computer Science MCQ - Page 5

Exercise:

Computer Science : Operating System (Page 5)

(Showing: 41 - 50 out of 94 MCQs) Operating System is the main function-able part of our computer system. The operating system multiple choice questions and answers are discussed as below along with their explanations as necessary.
41. Which of the following commands is given to reboot the Computer?
[A] Ctrl + Alt + Del
[B] Ctrl + Alt + TAB
[C] Ctrl + Shift + Del
[D] Ctrl + Alt + Shift

Answer: A. Ctrl + Alt + Del

42. It is not possible to have a deadlock involving only a single process. Why?
[A] This follows directly from the hold-and-wait condition
[B] This holds mutual exclusion, hold-and-wait and non-preemption
[C] Because single process not always in safe state
[D] None

Answer: A. This follows directly from the hold-and-wait condition

43. Dead-lock in an Operating System is
[A] Definite waiting process
[B] Desirable process
[C] Undesirable process
[D] ALL

Answer: A. Definite waiting process

44. Which of the following approaches do not require knowledge of the system state?
[A] Deadlock detection
[B] Deadlock dAvoidence
[C] Deadlock Prevension
[D] None

Answer: D. None

45. The simplest way to break a deadlock is to
[A] Kill one of the processes
[B] Roll back
[C] Preempt a resource
[D] Lock one of the processes

Answer: A. Kill one of the processes

46. Which of the following scheduling policy is well suited for time shared operating system?
[A] Shortest job first
[B] Round robin
[C] First com first serve
[D] Elevator

Answer: B. Round robin

47. The maximum amount of information that is available in one portion of the disk access arm for a removal disk pack (without further movement of the arm with multiple heads)
[A] A cylinder of data
[B] A track of data
[C] A block of data
[D] A plate of Data

Answer: A. A cylinder of data

48. Memory management is
[A] Not used in modern operating system
[B] Critical for even the simplest operating systems
[C] Not used on multiprogramming systems
[D] Replaced with virtual memory on current systems

Answer: B. Critical for even the simplest operating systems

49. A major security problem for operating system is
[A] Authentication problem
[B] Physical problem
[C] Human problem
[D] None

Answer: A. Authentication problem

50. To protect system,there are how many security levels?
[A] 1
[B] 2
[C] 3
[D] 4

Answer: C. 3


Comments: (Your feedback is valuable to us)

vijay kumar 2 months ago Reply

6. In the blocked state ?
[A] the processes waiting for I/O are found
[B] the process which is running is found
[C] the processes waiting for the processor are found
[D] none of the above
Answer: A. the processes waiting for I/O are found
ans is incorrect
In some website ans C is OK


Deb 3 months ago Reply

its really helpful for technical exam.thans .


raju kande 4 months ago Reply

This is excellent


usman 6 months ago Reply

70th is D: data inconsistency, not redundancy. redundancy is unusual repetition of data.


Tester 7 months ago Reply

Testing


mir mudasir 10 months ago Reply

useful questions for exams


mir mudasir 10 months ago Reply

useful questions for exams


mir mudasir 10 months ago Reply

useful questions for exams


JAMAL 10 months ago Reply

Q 69 answer is wrong at correct answer is option C


sathish 11 months ago Reply

94 th Question answer MULTIPLEXING.. not multiprogramming...


rekha 1 year ago Reply

94th question's answer should be multiprogramming

sathish 11 months ago

That answer is Multiplexing


karthi 1 year ago Reply

good


ibrahim bere 1 year ago Reply

Great effort,i like it.


nare 1 year ago Reply

thank u


Butterfly 1 year ago Reply

how can i download them?


DILIP PRAJAPATI 1 year ago Reply

good collection


vahida 1 year ago Reply

nice collection.


sachin 1 year ago Reply

Thanks


Saleem Salamat 1 year ago Reply

good knowledge


Solbin 1 year ago Reply

good


;