Operating System Questions And Answers - Computer Science MCQ - Page 4

Exercise:

Computer Science : Operating System (Page 4)

(Showing: 31 - 40 out of 94 MCQs) Operating System is the main function-able part of our computer system. The operating system multiple choice questions and answers are discussed as below along with their explanations as necessary.
31. ______ is a high level abstraction over Semaphore.
[A] Shared memory
[B] Monitor
[C] Mutual Exclusion
[D] None

Answer: B. Monitor

32. A tree sturctured file directory system
[A] allows easy storage and retrieval of file names
[B] is a much debated unecessary feature
[C] is not essential when we have millions of files
[D] none of the above

Answer: A. allows easy storage and retrieval of file names

33. A computer system that permits multiple users to run programs at same time
[A] Real time system
[B] Multi tasking system
[C] Time Sharing
[D] Multi processing

Answer: B. Multi tasking system

34. Telnet is a service that runs
[A] Remote Program
[B] Television on net
[C] Telnet
[D] Cable TV network

Answer: A. Remote Program

35. A device that forwards data packet from one network to another is called a
[A] Bridge
[B] Switch
[C] Hub
[D] Gateway

Answer: B. Switch

36. Resolution of externally defined symbols is performed by
[A] Linker
[B] Loader
[C] Compiler
[D] Assembler

Answer: A. Linker

37. A computer communication technology that provides a way to interconnect multiple computer across short distance is
[A] LAN
[B] WAN
[C] MAN
[D] Wireless Network

Answer: A. LAN

38. Which command is used to see the sub-directory structure of drive?
[A] Tree
[B] List
[C] Subtree
[D] none

Answer: A. Tree

39. In wildcard specification `?' is used as replacement for
[A] one character
[B] Two Character
[C] Three Character
[D] None

Answer: A. one character

40. Memory management is:
[A] replaced with virtual memory on current systems
[B] not used in modern operating system
[C] not used on multiprogramming systems
[D] critical for even the simplest operating systems

Answer: A. replaced with virtual memory on current systems


Comments: (Your feedback is valuable to us)

vijay kumar 2 months ago Reply

6. In the blocked state ?
[A] the processes waiting for I/O are found
[B] the process which is running is found
[C] the processes waiting for the processor are found
[D] none of the above
Answer: A. the processes waiting for I/O are found
ans is incorrect
In some website ans C is OK


Deb 3 months ago Reply

its really helpful for technical exam.thans .


raju kande 4 months ago Reply

This is excellent


usman 6 months ago Reply

70th is D: data inconsistency, not redundancy. redundancy is unusual repetition of data.


Tester 8 months ago Reply

Testing


mir mudasir 11 months ago Reply

useful questions for exams


mir mudasir 11 months ago Reply

useful questions for exams


mir mudasir 11 months ago Reply

useful questions for exams


JAMAL 11 months ago Reply

Q 69 answer is wrong at correct answer is option C


sathish 11 months ago Reply

94 th Question answer MULTIPLEXING.. not multiprogramming...


rekha 1 year ago Reply

94th question's answer should be multiprogramming

sathish 11 months ago

That answer is Multiplexing


karthi 1 year ago Reply

good


ibrahim bere 1 year ago Reply

Great effort,i like it.


nare 1 year ago Reply

thank u


Butterfly 1 year ago Reply

how can i download them?


DILIP PRAJAPATI 1 year ago Reply

good collection


vahida 1 year ago Reply

nice collection.


sachin 1 year ago Reply

Thanks


Saleem Salamat 1 year ago Reply

good knowledge


Solbin 1 year ago Reply

good


;