Operating System Questions And Answers - Computer Science MCQ - Page 3

Exercise:

Computer Science : Operating System (Page 3)

(Showing: 21 - 30 out of 94 MCQs) Operating System is the main function-able part of our computer system. The operating system multiple choice questions and answers are discussed as below along with their explanations as necessary.
21. An assembler is used to translate a program written in
[A] A Low Language
[B] A high Language
[C] Middle Language
[D] Assembly Language

Answer: D. Assembly Language

22. Round robin scheduling is essentially the preemptive version of ________.
[A] FIFO
[B] Shortest job first
[C] Shortes remaining
[D] Longest time first

Answer: A. FIFO

23. Virtual memory is __________.
[A] An extremely large main memory
[B] An extremely large secondary memory
[C] An illusion of extremely large main memory
[D] A type of memory used in super computers.

Answer: C. An illusion of extremely large main memory

24. Which is not the state of the process ?
[A] Privileged
[B] Ready
[C] Running
[D] Blocked

Answer: A. Privileged

25. The number of processes completed per unit time is known as __________.
[A] output
[B] throughput
[C] Efficiency
[D] Capacity

Answer: B. throughput

26. The mechanism that bring a page into memory only when it is needed is called _____________
[A] Sagmentation
[B] Fragmentation
[C] Demand Paging
[D] Page and Replacement

Answer: C. Demand Paging

27. PCB =
[A] Program Control Block
[B] Process Control Block
[C] Process Communication Block
[D] None

Answer: B. Process Control Block

28. FIFO scheduling is ________.
[A] Non Preemptive Scheduling
[B] Deadline Scheduling
[C] Preemptive Scheduling
[D] Fair share scheduling

Answer: A. Non Preemptive Scheduling

29. Which directory implementation is used in most Operating System?
[A] Single level directory structure
[B] Two level directory structure
[C] Tree directory structure
[D] Acyclic directory structure

Answer: C. Tree directory structure

30. The Banker¿s algorithm is used
[A] to prevent deadlock in operating systems
[B] to detect deadlock in operating systems
[C] to rectify a deadlocked state
[D] None

Answer: A. to prevent deadlock in operating systems


Comments: (Your feedback is valuable to us)

vijay kumar 2 months ago Reply

6. In the blocked state ?
[A] the processes waiting for I/O are found
[B] the process which is running is found
[C] the processes waiting for the processor are found
[D] none of the above
Answer: A. the processes waiting for I/O are found
ans is incorrect
In some website ans C is OK


Deb 3 months ago Reply

its really helpful for technical exam.thans .


raju kande 4 months ago Reply

This is excellent


usman 6 months ago Reply

70th is D: data inconsistency, not redundancy. redundancy is unusual repetition of data.


Tester 7 months ago Reply

Testing


mir mudasir 10 months ago Reply

useful questions for exams


mir mudasir 10 months ago Reply

useful questions for exams


mir mudasir 10 months ago Reply

useful questions for exams


JAMAL 10 months ago Reply

Q 69 answer is wrong at correct answer is option C


sathish 11 months ago Reply

94 th Question answer MULTIPLEXING.. not multiprogramming...


rekha 1 year ago Reply

94th question's answer should be multiprogramming

sathish 11 months ago

That answer is Multiplexing


karthi 1 year ago Reply

good


ibrahim bere 1 year ago Reply

Great effort,i like it.


nare 1 year ago Reply

thank u


Butterfly 1 year ago Reply

how can i download them?


DILIP PRAJAPATI 1 year ago Reply

good collection


vahida 1 year ago Reply

nice collection.


sachin 1 year ago Reply

Thanks


Saleem Salamat 1 year ago Reply

good knowledge


Solbin 1 year ago Reply

good


;