Operating System Questions And Answers - Computer Science MCQ - Page 2

Exercise:

Computer Science : Operating System (Page 2)

(Showing: 11 - 20 out of 94 MCQs) Operating System is the main function-able part of our computer system. The operating system multiple choice questions and answers are discussed as below along with their explanations as necessary.
11.  What is Page stealing ?
[A] It takes page frames from other working sets
[B] To increase the capacity of main memory
[C] To speed up main memory read operation
[D] None of above

Answer: A. It takes page frames from other working sets

Explanation:

Before an application can access a page of data, it must be read into a buffer pool. If the buffer pool is full, then DB2 must delete an existing page before it can read the new one in. This process of page removal is called page-stealing.
12. What is convoy effect ?
[A] All process waiting for the long process to complete
[B] All process waiting for the small process to complete
[C] Process in not present in main memory
[D] None of above

Answer: A. All process waiting for the long process to complete

Explanation:

FIFO algorithm of CPU scheduling suffers from the convoy effect.
13. Aging is a technique ?
[A] Used to increase the priority of processed that are waiting for long times
[B] Used to decrease the priority that are waiting for long time
[C] Used to increase the priority of processed that are currently running
[D] Used to decrease the priority processes that are currently running

Answer: A. Used to increase the priority of processed that are waiting for long times

Explanation:

Aging is a technique in which priorities of jobs increase the longer they wait.
14. Which of the following algorithm suffers from the Belady's anomly ?
[A] FIFO
[B] LIFO
[C] Optimal Algorithm
[D] None of above

Answer: A. FIFO

Explanation:

Bélády's anomaly proves that it is possible to have more page faults when increasing the number of page frames while using the First in First Out (FIFO) page replacement algorithm
15. Concurrent process are ?
[A] Processes that do not overlap in time
[B] Process that overlap in time
[C] Processes that are executed by the processor at the same time
[D] None of above

Answer: B. Process that overlap in time

Explanation:

Concurrent processing means With sufficient resources, a single processor can be "working on" more than one program at the same time.
16. Which of the following disk scheduling strategies is likely to give the best throughput ?
[A] Farthest cylinder next
[B] Nearest Cylinder next
[C] FCFS
[D] Elevator algorithm

Answer: A. Farthest cylinder next

17.

Size of the virtual memory depends upon ?

[A] Data Bus
[B] Address Bus
[C] Size of main memory
[D] Memory buffer register

Answer: B. Address Bus

18. Race around condition occurs when ?
[A] Two processed unknowingly wait for resources that are help by each other
[B] Two process wait for same resources
[C] All resources are shared
[D] Two processes share the same shared resource

Answer: B. Two process wait for same resources

Explanation:

Race around condition occurs in deadlocks when two processes waits for some resource at the same time.
19. The part of machine level instruction, which tells the central processor what has to be done, is
[A] Operation code
[B] address
[C] Locator
[D] Flip flop

Answer: A. Operation code

20. Correcting errors in a program is referred to as
[A] Debugging
[B] bugging
[C] Rectifying
[D] modifying

Answer: A. Debugging


Comments: (Your feedback is valuable to us)

Deb 1 month ago Reply

its really helpful for technical exam.thans .


raju kande 1 month ago Reply

This is excellent


usman 3 months ago Reply

70th is D: data inconsistency, not redundancy. redundancy is unusual repetition of data.


Tester 5 months ago Reply

Testing


mir mudasir 8 months ago Reply

useful questions for exams


mir mudasir 8 months ago Reply

useful questions for exams


mir mudasir 8 months ago Reply

useful questions for exams


JAMAL 8 months ago Reply

Q 69 answer is wrong at correct answer is option C


sathish 8 months ago Reply

94 th Question answer MULTIPLEXING.. not multiprogramming...


rekha 11 months ago Reply

94th question's answer should be multiprogramming

sathish 8 months ago

That answer is Multiplexing


karthi 1 year ago Reply

good


ibrahim bere 1 year ago Reply

Great effort,i like it.


nare 1 year ago Reply

thank u


Butterfly 1 year ago Reply

how can i download them?


DILIP PRAJAPATI 1 year ago Reply

good collection


vahida 1 year ago Reply

nice collection.


sachin 1 year ago Reply

Thanks


Saleem Salamat 1 year ago Reply

good knowledge


Solbin 1 year ago Reply

good


Shrikant Irgond 1 year ago Reply

really helpful to me.


;