Database Management System (DBMS) Questions and Answers

Related Topics:

Computer Science : Database Management System

This quiz consist of database management DBMS quiz questions in the form of multiple choice out of which only one option is correct.These questions should be prepared for various competitive exam.
1. The level of data abstraction which describes how the data is actually stored is?
[A] Physical level
[B] Conceptual level
[C] Storage Level
[D] File level

Answer: A. Physical level

2. The level of abstraction describes only part of the entire database is called?
[A] Conceptual level
[B] View Level
[C] Procedural Level
[D] None of above

Answer: B. View Level

3. Object based data models are used in describing the abstraction of the following levels?
[A] Conceptual and view
[B] Only physical
[C] Physical and conceptual
[D] Only conceptual

Answer: A. Conceptual and view

4. An association of several structure of a data base can be expressed graphically by?
[A] Tuple
[B] Record
[C] Relationship
[D] Field

Answer: C. Relationship

5. The overall logical structure of data base can be expressed graphically by?
[A] Data flow chart
[B] Flow chart
[C] Directed Graph
[D] Entity relationship diagram

Answer: D. Entity relationship diagram

6. In an object oriented model, one object can access data of another object by passing?
[A] Instance variable
[B] Variable
[C] Message
[D] Function

Answer: C. Message

7. The collection of information stored in a database at a particular moment is?
[A] View
[B] Instance
[C] Scheme
[D] None of these

Answer: B. Instance

8. The overall design of a database is called?
[A] Scheme of the database
[B] The screen of database
[C] Structure of the database
[D] View of the database

Answer: A. Scheme of the database

9. The ________ states that a foreign key must either match a primary key value in another relation or it must be null.
[A] entity integrity rule
[B] referential integrity constraint
[C] action assertion
[D] composite attribute

Answer: A. entity integrity rule

10. Three SQL, DDL, CREATE commands are ________ .
[A] Schema, Base and Table
[B] Key, Base and Table
[C] Base, Table and Schema
[D] Schema, Table and View

Answer: D. Schema, Table and View


Comments: (Your feedback is valuable to us)

sathish 2 months ago Reply

This website all questions very usefull for me


sunila 2 months ago Reply

8th question answer is schema, not scheme.please correct it.


Zia Ur Rahman 3 months ago Reply

Great work.........


Bless Eshun 3 months ago Reply

This site is very educative, please keep it up


nitu tiwari 3 months ago Reply

very nice coolection


hemant shrivastava 6 months ago Reply

good collection


SAURAV KUMAR MAJI 7 months ago Reply

thanks..................gd collection


Shyam 8 months ago Reply

thanks..


Arshad Khan 8 months ago Reply

Thank for creating such informative site. Kindly add more questions.
Thanks.


kailash 1 year ago Reply

Hindi me nhi hote h kya


ritesh 1 year ago Reply

guys how to downoad pdf freom ths side ..i login many tme..bt always show inactive account..

Admin 1 year ago

Hi you have to confirm your account by clicking on link we have sent in you email!


prince singh 1 year ago Reply

good work


Suman Kumar 1 year ago Reply

Nice... It would have been nicer if there were explanation

Admin 1 year ago

Hi you can contribute your explanations of all questions in discussion box. Thanks!


muhammad faisal 1 year ago Reply

its awosomeee


Emed Saleh 1 year ago Reply

very nice quiz


Kam 1 year ago Reply

Good
Good


Kam 1 year ago Reply

Good
Good


zubair gondal 1 year ago Reply

nice


Indrajit Das 1 year ago Reply

nice


Fakhry Hejazy 1 year ago Reply

good pdf


;