Data Structure(DS) Questions and Answers

Related Topics:

Computer Science : Data Structure

This quiz consist of multiple choice questions of data structure for various exams point of view.
1. Which one of the following permutations can be obtained the output using stack assuming that the input is the sequence 1,2,3,4,5 in that order ?
[A] 3,4,5,1,2
[B] 3,4,5,2,1
[C] 1,5,2,3,4
[D] 5,4,3,1,2

Answer: B. 3,4,5,2,1

2. The initial configuration of the queue is a,b,c,d (a is the front end). To get the configuration d,c,b,a one needs a minimum of ?
[A] 2 deletions and 3 additions
[B] 3 additions and 2 deletions
[C] 3 deletions and 3 additions
[D] 3 deletions and 4 additions

Answer: C. 3 deletions and 3 additions

3. Linked list are not suitable data structure of which one of the following problems ?
[A] Insertion sort
[B] Binary search
[C] Radix sort
[D] Polynomial manipulation

Answer: B. Binary search

4. The number of possible ordered trees with three nodes A,B,C is?
[A] 16
[B] 12
[C] 6
[D] 10

Answer: B. 12

5. Which of the following algorithm design technique is used in the quick sort algorithm?
[A] Dynamic programming
[B] Backtracking
[C] Divide and conquer
[D] Greedy method

Answer: C. Divide and conquer

6. The number of swapping needed to sort numbers 8,22,7,9,31,19,5,13 in ascending order using bubble sort is ?
[A] 11
[B] 12
[C] 13
[D] 14

Answer: D. 14

7. Which of the following statement is true ?
[A] Optimal binary search tree construction can be performed efficiently using dynamic programming.
[B] Breath first search cannot be used to find converted components of a graph.
[C] Given the prefix and post fix walks over a binary tree.The binary tree cannot be uniquely constructe
[D] Depth first search can be used to find connected components of a graph.

Answer: A. Optimal binary search tree construction can be performed efficiently using dynamic programming.

8. Given two sorted lists of size m and n respectively.The number of comparisons needed in the worst case by the merge sort algorithm will be?
[A] mn
[B] max(m,n)
[C] min(m,n)
[D] m+n-1

Answer: D. m+n-1

9. Merge sort uses ?
[A] Divide and conquer strategy
[B] Backtracking approach
[C] Heuristic search
[D] Greedy approach

Answer: A. Divide and conquer strategy

10. The following sequence of operation is performed on stack : push(1),push(2),pop,push(1),push(2),pop,pop,pop,push(2),pop. The sequence of popped out values are ?
[A] 2,2,1,1,2
[B] 2,2,1,2,2
[C] 2,1,2,2,1
[D] 2,1,2,2,2

Answer: A. 2,2,1,1,2


Comments: (Your feedback is valuable to us)

HIFZURRAHAMAN 2 months ago Reply

Add atleast 100 questions.........


Ravina kale 8 months ago Reply

Very helpful


hemant shrivastava 11 months ago Reply

good collection


Rituraj 1 year ago Reply

Need explanation as well


keerthana g 1 year ago Reply

Its useful, but I need explanation for each one.


Rehan 1 year ago Reply

nice questions to study.....


divya 1 year ago Reply

need explanation


Avdhoot 1 year ago Reply

we want the more explanations


devi bala 1 year ago Reply

to give breif explanation


elshalom 1 year ago Reply

helpful


Shraddha 1 year ago Reply

nice questions to study.....


muttiulallah 1 year ago Reply

bundle of thanks


bireshwar mazumdar 1 year ago Reply

good


Dipesh Vyas 1 year ago Reply

good one


Ram Prasad Padhy 1 year ago Reply

good


Muhammad Samiullah Khan 1 year ago Reply

nice


Arvind Kumar Yadav 1 year ago Reply

Good Questions


Davinder singh 1 year ago Reply

Thanks for questions really helpful for competitive exams...:)


ABU TAHIR 1 year ago Reply

nice

MALIK KAMRAN 1 year ago

GOOD QUESTION


;