Computer Networks MCQ with Answers and PDF Download - Page 3

Related Topics:

Computer Science : Computer Networks (Page 3)

(Showing: 21 - 30 out of 37 MCQs) Collection of Multiple Choice Questions (MCQ) of Computer Networking is given below
21. Which of the following is private IP address?
[A] 192.168.24.43
[B] 168.172.19.39
[C] 172.15.14.36
[D] 12.0.0.1

Answer: A. 192.168.24.43

Explanation:

Class A private address range is 10.0.0.0 through 10.255.255.255. Class B private address range is 172.16.0.0 through 172.31.255.255, and Class C private address range is 192.168.0.0 through 192.168.255.255.
22. Which class of IP address provides a maximum of only 254 host addresses per network ID?
[A] Class A
[B] Class B
[C] Class C
[D] Class D
[E] Class E

Answer: C. Class C

Explanation:

A Class C network address has only 8 bits for defining hosts: 28 - 2 = 254.
23. In dial up remote access a client uses the ---- to create a physical connection to a part on a remote access server of the private network.
[A] Public telephone network
[B] Bank�??s branch network
[C] Private network
[D] Public local network

Answer: A. Public telephone network

24. Which of the following devices is a PC component that connects the computer to the network?
[A] Bridge
[B] NIC
[C] DNS Server
[D] Gateway

Answer: B. NIC

Explanation:

NIC (Network Interface Card) is a physical PC Component which is used to make an interface between PC and Network using PCI Slots on Mother board.
25. Which of the following devices modulates digital signals into analog signals that can be sent over traditional telephone lines?
[A] Router
[B] Gateway
[C] Switch
[D] Modem

Answer: D. Modem

Explanation:

Modem is device that Modulate Digital Signals to Analog Signals that can be sent to telephone line.
26. Which of the following devices takes data sent from one network device and forwards it to all devices on the network regardless of the intended recipient?
[A] DNS Server
[B] Switch
[C] Hub
[D] Gateway

Answer: C. Hub

Explanation:

Hub is a basic Network Device that sent data from one network device and sent to all devices because Hub is a broadcasting device.
27. Which of the following devices takes data sent from one network device and forwards it to the destination node based on MAC address?
[A] Hub
[B] Switch
[C] Gateway
[D] Modem

Answer: B. Switch

Explanation:

The Answer is Switch because it is an unicasting device and sent data to particular another device according to MAC address. Switch Include memory to store all MAC address of connected devices.
28. Although they've fallen out of favor, which of the following devices is used to connect different network segments and manage the traffic between them?
[A] Bridge
[B] Hub
[C] Gateway
[D] Repeater

Answer: A. Bridge

29. Which of the following devices direct network traffic based not by MAC addresses but by software-configured network addresses?
[A] Router
[B] Hub
[C] Bridge
[D] NIC

Answer: A. Router

Explanation:

First of all Router is a software based deviced that can be configure Network Address According to requirements. This can be connect two diffrent networks.
30. Which of the following network devices/systems translates data from one format to another?
[A] Hub
[B] DHCP Server
[C] Gateway
[D] NIC

Answer: C. Gateway


Comments: (Your feedback is valuable to us)

prashob 1 day ago Reply

Good


pounraj 2 weeks ago Reply

It's good


RANGARAJ VIKRAM 1 month ago Reply

IT IS GOOD BUT WE WANT MORE EXPLANATION


Sanjeev Kumar 1 month ago Reply

very question which helps us very much sir, thanks


sunil 1 month ago Reply

nice qeuestions


paramesh 2 months ago Reply

good


cfrgt4v 2 months ago Reply

rfrc


avneesh 2 months ago Reply

Much better than any other..


hefza abid 2 months ago Reply

my best choice


Sonal Khandekar 2 months ago Reply

It's Very useful


narender kumar 3 months ago Reply

Good


rasmita jena 3 months ago Reply

best


Abhishek 3 months ago Reply

Good


Abhishek 3 months ago Reply

Nice


anand 3 months ago Reply

nice


hannu 3 months ago Reply

nyc


bhanu 3 months ago Reply

Too good


md sohel 4 months ago Reply

post


patelpremal 4 months ago Reply

Good


MOUMITA BHATTACHARJEE 4 months ago Reply

VERY GOOD


;