Discover new things

Top Categories

General Knowlegde

Here you will find Online General Knowledge Quiz Questions and Answers for Competitive Exam.This section covers various GK topics like Famous persons, Books and Authors, Countries and capitals etc.

Computer Science

Here you will find all the questions in form of multiple choice related to all computer subjects like Data Structure,Digital Logic, Operating Systems etc.

Programming

This section includes all the cencepts related to programming languages like C, C++, Java etc.

English

English is becoming essential part of our lives.All competitive exams includes a seperate section for English.Here we covers all the major sections of English to improve your vocabulary.

Reasoning Section

Reason is the capacity for consciously making sense of things, applying logic, for establishing and verifying facts and beliefs based on new or existing information.Here we cover all the multiple choice questions of verbal as well as non verbal reasoning.

Aptitude Test

An aptitude is a component of a competency to do a certain kind of work at a certain level, which can also be considered "talent". This section covers all the aptitute questions for various Competitive exams.

Previous Examinations

This section is loaded with all the competitive exam papers(fully solved)that were held previously. Amendments to this sections will be made timely.


Featured Downloads

Download featured PDF Solved Papers, Quizzes or Daily Current Affairs created by Eduzip Team

IB ACIO - 2015

Download IB ACIO Grade II 2015 Solved Paper

Download PDF

IB ACIO - 2013

Download IB ACIO Grade II 2013 Solved Paper

Download PDF

UPSC Exam - 2014

UPSC - CS (Preliminary) General Studies 1 Solved PDF

Download PDF

MS Office

Microsoft Office Shortcuts Multiple Choice Questions

Download PDF

Quick Links

Current Affairs of the Day

April 21, 2015

1. Name the former CM of Odisha who passed away recently ?

Answer: J B Patnaik

Explanation: Former Governor of Assam and three-time Chief Minister of Odisha Janaki Ballav Patnaik is no more. He passed away in a private hospital at Tirupati in Andhra Pradesh.He was 89 years old and is survived by his wife Jayanti Patnaik, son Pruthvi Ballav Patnaik and two daughters – Sudatta Patnaik and Supriya Patnaik.


2. Mohammad Morsi jailed for 20 years. Who is Mohammad Morsi ?

Answer: Egypt's Former President

Explanation: A Cairo court has sentenced former Egyptian President Mohamed Morsi and 12 other defendants to 20 years in prison.The court acquitted the former president of murder charges that could have seen him face the death penalty. Morsi also faces serious charges in three other cases, including an accusation that he passed intelligence to Qatar.


3. ICICI Bank Ltd. launched which scheme recently ?

Answer: ‘Tap-n-Pay’

Explanation: ICICI Bank has launched Proximity Payment Solution, a simple Tap and Pay experience using NFC (Near Field Communication) enabled tag. The solution has several benefits:
1. Replaces Cash/Card/Vouchers with just a Tap N Pay tag
2. Saves time and effort
3. Sends instantaneous SMS payment confirmation to customer with the transaction amount and balance

Steps to enroll for 'Tap-n-pay' scheme :

1. Register Online :Visit https://mobomoney.in/ICICI and click on ‘Register’ to get enrolled

2. Deposit Money : Deposit Money either online or through an SMS
Send 'MM<Amount><Last Six Digits of your ICICI Bank Savings Account number>' to 9222208888 from your registered mobile number. 

3. Tag Issuance : Get your Tap N Pay

4. Tap and Pay : Tap the Tag at any merchant counter Tag issued


4. IDBI launched which scheme recently ?

Answer: ‘Rupay Platinum Debit Card’

Explanation: In order to promote card transactions and stay competitive, Industrial Development Bank of India (IDBI) has tied up with National Payments Corporation of India (NPCI) to launch Rupay Platinum Debit card with upgraded features.

The Rupay Platinum Debit card enables cost-effective, fast and secure access to large number of ATMs, POS terminals, e-commerce websites and participating merchant establishments across the country. Customers can benefit from various discounts and offers that can be got on registering for the card

All transactions under this card scheme are processed within the country and are in compliance with the regulatory requirement for debit cards and the PIN has been made mandatory for performing any kind of transactions. This ensures a higher level of security to the customers.

IDBI Bank is the youngest, new generation public sector universal bank that rides on a cutting edge Core Banking platform with strong service orientation. This enables the bank to offer personalized banking and financial solutions to its clients.


5. Who is appointed as Chief Adviser of Anti-Corruption & Security Unit of BCCI ?

Answer: Neeraj Kumar

Explanation: Former Delhi Police Commissioner Neeraj Kumar was  appointed as chief advisor of the BCCI's Anti Corruption & Security Unit (ACSU) for a term of one year. The decision to appoint Kumar to the top post was taken at the Governing Council Meeting of the Indian Premier League, which was chaired by IPL chairman Rajeev Shukla.


6. Who won cadet girls’ doubles title at the French Junior and Cadet Open ?

Answer: Archana Kamath

Explanation: India’s Archana Kamath won the cadet girls’ doubles title at the French junior and cadet open in Metz late.Archana, the reigning sub-junior national table tennis champion, partnered Anezka Ilcikova of the Czech Republic to defeat the French pair of Lucie Gauthier and Leili Mostafavi in the final.


7. Who won Monte Carlo Masters title of Tennis ?

Answer: Novak Djokovic

Explanation: Novak Djokovic beat Tomas Berdych to win his second Monte Carlo title and become the first man to win the opening three Masters events of the season.


8. Which day is observed on 21st April 2015 across India ?

Answer: Ninth Civil Services Day

Explanation: Ninth Civil Services Day was observed across India on 21 April 2015. The day is observed by all Civil Services to re-dedicate and re-commit themselves to the cause of the people.


9. Name the Former Bengal U-19 Cricket captain who died recently ?

Answer: Ankit Keshri

Explanation: Former Bengal U-19 Cricket captain  passed away owing to an injury sustained during a Cricket Association of Bengal's Senior one-day knock-out match on April 17.


10. Indian surgeons removed world's largest kidney. What is the weigh of that Kidney ?

Answer: 2.75 kgs

Explanation: Surgeons have removed the world's largest kidney weighing 2.75 kg from a 45-year-old patient, authorities at Delhi's Sir Ganga Ram Hospital.Subash Yadav (name changed) was diagnosed with chronic renal failure with severe pain in the abdomen, blood in urine and high fever. Little did he know that what was building inside his body was a kidney almost equivalent to the size of a baby. Normal kidneys weigh approximately 130 grams. The Guinness Book of World Records reports a kidney weighing 2.15 kg as the world's largest, which was removed in Dhule, Maharashtra, in 2011.


Read More

Latest Updates

1

International

Added New MCQs (34)

2

Persons In News

Added New MCQs (21)

3

Honours and Awards

Added New MCQs (100)

4

National

Added New MCQs (60)

5

Mixed

Added New MCQs (326)

6

World Business

Added New MCQs (40)

7

Famous Personalities

Added New MCQs (111)

Upcoming Exams

24 05, 2015

CPO SI

Stream: SSC | Category: Competitive Exams

10 06, 2015

UGC NET

Stream: Educational | Category: Competitive Exams

14 06, 2015

SSC - CGL Tier I

Stream: SSC | Category: Competitive Exams

28 06, 2015

UPSC - CMS Exam

Stream: UPSC | Category: Competitive Exams

23 08, 2015
06 09, 2015

SSC - CHSL

Stream: SSC | Category: Competitive Exams

03 10, 2015
05 12, 2015
18 12, 2015

CS (MAIN)

Stream: UPSC | Category: Competitive Exams

  • 5275

    Questions

  • 159

    Quizzes

  • 3126

    Users

  • 1048

    Current Affairs